O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Francouzské pomerančové koláčky

    Neděle, 1. Květen 2016
Těší mě, že se s vámi po malé pauze opět můžu podělit o další objevené dobroty. Dnes to bude tenhle provensálský recept plný sladkých ingrediencí! Francouzi umí ty nejlepší koláče z křehkého těsta na světě! Proto vás nemůžu ochudit o můj oblíbený s pomeranči, jehož základem je křehké máslové těsto, které pak můžete využít na přípravu spousty dalších receptů. Třeba pokud byste si chtěli upéct jeho slanou variantu, stačí vynechat cukr a místo něj přidat lžičku soli! Těsto si také můžete připravit dopředu, bez problému vám totiž vydrží měsíc v mrazáku, pak už ho jen v den D vyndáte a naplníte! Místo malých koláčků můžete samozřejmě upéct jeden velký koláč, při pečení pak jen zatížíte korpus pečicím papírem s fazolemi a pečete ho min. půl hodiny. Úplně zbožňuju vůni pomerančů a ta v tomhle receptu tedy obzvláště vynikne! (Zkuste sehnat chemicky neošetřené pomeranče.) Po upečení se vytvoří na povrchu koláčků zlatavá krusta, uvnitř zase krásně jemná pudinková konzistence. V kombinaci s křehkým korpusem je to prostě dezert jako vystřižený z pařížské cukrárny! BON APPÉTIT!

Recept

Ingredience:


Na 6 koláčků (1 velký)

Těsto
125 g másla
250 g hladké mouky
1/2 lžičky soli
3 lžíce krupicového cukru
3 lžíce ledové vody
1 žloutek

Náplň
kůra a šťáva ze 2 pomerančů
2 vejce
2 žloutky
200 ml smetany na šlehání
150 g krupicového cukru

Ozdoba
1 malý pomeranč
200 ml vody
5 lžic krupicového cukru


Pomůcky:

robot, potravinářská fólie, váleček na těsto, koláčové formičky


Postup


Nejprve si utřeme v misce máslo do krémové konzistence. Do větší mísy prosejeme mouku, uprosřed uděláme důlek a do něj přidáme sůl, cukr a vodu. Zapracujeme prsty, pak přidáme žloutek a máslo. Rukama vytvoříme těsto, které vytvarujeme do koule, zabalíme do potravinářské fólie a dáme na chladné místo odpočívat. Čím déle ho necháme odpočívat, tím bude křehčejší.

2. Před přípravou ho necháme chvíli povolit, zatím si předehřejeme troubu na 180 stupňů. Pak ho rozválíme na tenké pláty, které přendáme do formiček, rukama zatlačíme na dně a vytvarujeme po stranách, propícháme na několika místech vidličkou.

3. Pečeme 10 minut, vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Troubu zvýšíme na 200 stupňů. Zatím si připravíme pomerančovou náplň. V míse robotu promixujeme vajíčka, žloutky, pomerančovou šťávu a kůru do pěny. Přidáme smetanu a cukr a znovu důkladně promixujeme. Náplň nalijeme na vychladlý korpus a znovu pečeme cca 18 minut dozlatova.


4. Teď už jen zbývá připravit si dekoraci. Cukr s vodou dáme do kastrůlku a necháme na plotně rozpustit. Když začne voda vařit, chvíli počkáme a pak přidáme pomeranč, nakrájený na tenké plátky. Necháme čtvrt hodiny mírně probublávat, nemícháme. Pak necháme plátky okapat.

5. Hotové koláčky ozdobíme plátkem pomeranče a můžeme ještě teplé podávat. Bon Appétit!


Copyright 2014VFB Media