O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Lehký ovocný koláč “Galette”

    Sobota, 11. Srpen 2018
Slovem Galette se ve francouzské cukrařině označují různé druhy kulatých koláčů z křehkého těsta. Galettky s čerstvým ovocem jsou moje oblíbené, jsou úžasně lehké a svěží, a tak se dají servírovat i v těchto horkých letních dnech. A můžete je s klidem připravit za pět dvanáct, třeba když má dorazit nečekaná návštěva, jak je jejich příprava snadná. Teď je vhodná doba na upotřebení spousty sezónního ovoce a u galette se nemusíte vůbec bát experimentovat, nakombinovat můžete jakékoliv ovoce podle chuti nebo podle toho, co se vám zrovna urodilo na zahrádce, namíchat můžete i různé druhy mouk, já mám osvědčené kombo hladké a celozrnné mouky, ale koláč můžete připravit jen z klasické hladké. Výsledkem vašeho snažení by mělo být tenké, dozlatova upečené koláčové těsto s křupavými okraji, nabité čerstvým ovocem, zapečené s mascarpone krémem (mascarpone můžete pro ještě lehčí verzi klidně vynechat) a plátky mandlí. Tak doufám, že vás tahle francouzská dobrota nadchne a také ochutnáte;-)

Recept

Ingredience:


Těsto
150 g hladké mouky
100 g celozrnné mouky (nebo jen 250 g hladké)
80 ml rostlinného oleje
80 ml vlažné vody
špetka soli

Náplň
čerstvé ovoce (např. 3 broskve, 3 meruňky, 80 g borůvek)
1 žloutek
3 lžíce mascarpone
2 lžíce třtinového cukru
1 sáček vanilkového cukru (třtinového s vanilkou bourbon)
3 hrstky nasekaných mandlí
(zakysaná smetana na ozdobu)


Pomůcky:

plech, pečicí papír, vál + váleček na těsto


Postup

1. Troubu předehřejeme na 190 stupňů. Těsto si připravíme tak, že přidáme do misky obě prosáté mouky, olej, vodu a sůl. Všechny ingredience rukama hněteme krátce a rychle (jinak bude těsto tvrdé), až nám vznikne homogenní hmota. (Pokud je těsto moc hutné, přidáme vodu nebo olej, je-li řídké, přidáme mouku.) Vál lehce posypeme moukou a z těsta vyválíme tenké kolo, případně upravíme rádýlkem okraje. Těsto přendáme nebo překlopíme na plech s pečicím papírem a propícháme ho vidličkou.

2. Na těsto pokládáme poloviny omytých a vypeckovaných broskví a meruněk řeznou stranou dolů, mezi ně nasypeme omyté borůvky. V menší misce si ještě promícháme žloutek, mascarpone a cukr a ovoce směsí polijeme. Kolem dokola necháme volné šiřší okraje, ty pak dokola přehneme.

3. Promícháme si vanilkový cukr s nasekanými mandlemi a navrchu koláče ještě vytvoříme posypku. Dáme péct do trouby na cca 40 minut, až chytne koláč zlatavou barvu. Dezert podáváme teplý nebo studený, nejlépe s trochou zakysané smetany. Bon appétit!


Copyright 2014VFB Media