O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Citrónový koláč s vanilkou

    Pátek, 28. Duben 2017
Hlásím se po krátké přestávce zase tady na blogu, abych pro vás upekla další z dezertů, které mi chutnají a baví. V poslední době “ujíždím” na citrónových koláčích a jeden z nich je právě tenhle, opět jako vystřižený z pařížské cukrárny! Citrónovo-vanilkový krém má opravdu božskou strukturu a chuť a křehké linecké těsto se vám samo rozplyne na jazyku.. Ráda zdobím dezerty jedlými květy, například šeříkem, který tak krásně voní a navozuje tu správnou jarní atmosféru. V té souvisloti bych vám chtěla dát malý tip na krásně zpracovanou knížku, kterou si také doma hýčkám, Květinovou kuchařku Jany Vlkové, kde se dozvíte, v jakém ročním období a kde sbírat jedlé květy, jak je dekorovat a konzumovat ruku v ruce s originálními recepty.. Užívejte si jaro a dobrou chuť!

Recept

Ingredience:


Linecké těsto
100 g másla
75 g moučkového cukru
1 žloutek
semínka z 1/2 vanilkového lusku
150 g hladké mouky
kůra z 1 citrónu
kousek másla na vymazání formy

Citrónovo-vanilkový krém
šťáva a kůra ze 3 citrónů
semínka z 1 vanilkového lusku
4 vajíčka
1 žloutek
200 g krupicového cukru
200 ml smetany na šlehání 33%

Na ozdobu
šlehačka 33%
jedlé květy


Pomůcky:

robot, forma na koláč, pečicí papír, fazole na zatížení, potravinářská fólie


Postup

1. V misce robotu šleháme na nízký stupeň změklé máslo s cukrem do krémové konzistence. Přidáme žloutek a semínka z vanilkového lusku, spojíme a přisypeme prosátou mouku. Vzniklé těsto vytvarujeme do koule, zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 2 hodiny vychladit do lednice.

2. Poté si předehřejeme troubu na 180 stupňů a formu na koláč vymažeme máslem. Mezitím si vyválíme těsto na pomoučeném vále nebo ho přímo do formy vtlačíme prsty na dno i okraje, na několika místech propícháme vidličkou. Dovnitř položíme pečicí papír a zatížíme fazolemi. Dáme péct do trouby na 10 minut. Vyjmeme papír a fazole a opět formu vrátíme do trouby, tentokrát na 15 minut.

3. Zatím si připravíme krém. Do mísy robotu dáme vejce, žloutek, cukr, citrónovou kůru a semínka z vanilkového lusku. Na vysoký stupeň necháme šlehat tak dlouho, až nám vznikne světlá a hustá směs. Nakonec vmícháme citrónovou šťávu a smetanu, krátce prošleháme a směs nalijeme na horký korpus.

4. Troubu snížíme na 130 stupňů a pečeme 35 - 40 minut, až náplň hezky zpevní. Po vychladnutí koláč nakrájíme a ozdobíme jedlými květy a našlehanou smetanou. Voilá!

Copyright 2014VFB Media