O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Jahodové galetky

    Pátek, 28. Listopad 2014
Vím, že v tomto období nejsou jahodové galetky ideální, protože najít v listopadu kvalitní čerstvé jahody není žádný med. Ale kdo má chuť připomenout si v téhle třeskuté zimě aspoň trochu léto, které nám tak rychle letos uteklo, stojí za to trochu zapátrat. Ale nezoufejte, eventuelně je můžete nahradit třeba jablky, kompotovanými broskvemi nebo použít zamražené ovoce. Kdo neví, galette neboli „placatý koláč“ znají ve Francii jako různé druhy křehkých koláčů (případně se také může jednat o palačinky – crêpes z pohanky). Těsto je díky máslu krásně křehké a hravě se s ním pracuje. Navrch posypané rozemletými mandlemi (další variantou bývá také mandlový krém) a pokladené ovocem nemá chybu. V mrazáku jsem objevila ještě pár ostružin ze zahrádky, a tak jsem k jahodovým nakonec ještě přidělala ostružinové, které jsou zase oproti jahodám více kyselejší, pikantnější. Těsto není nijak výrazně sladké, a tak doporučuju před podáváním galetky posypat hojně moučkovým cukrem.. Happy weekend! ♥

Recept

Ingredience:


Těsto (cca 8 galetek)

170 g hladké mouky
1 lžíce moučkového cukru
špetka soli
100 g másla, studeného, nakrájeného na kostky
50 ml ledové vody

Náplň

500 g jahod (jiného ovoce)
4 lžíce krupicového cukru
1/2 lžičky vanilkového extraktu
1 a 1/2 lžičky kukuřičného škrobu
30 g mandlové moučky

1 vajíčko
trochu mléka
1 lžíce krupicového cukru

Pomůcky:

vál+váleček na těsto, potravinářská fólie, rádýlko, pečicí papír, plech na pečení


Postup

V misce smícháme mouku, moučkový cukr a sůl. Přidáme na kostky nakrájené máslo a zpracujeme na drobivé těsto.

Přidáme vodu a opatrně, ale rychle zpracujeme rukama, do té doby, než těsto drží dobře pohromadě.

Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme na hodinu vychladit do ledničky. Jahody zbavíme stopek a nakrájíme na menší kousky.

Přendáme je do misky a přidáme krupicový cukr, vanilkový extrakt a škrob. Opatrně promícháme. Troubu předehřejeme na 175 stupňů.

Dále si vyválíme těsto na pomoučeném válu, cca 3-4 mm tlusté. Nožem nebo rádýlkem vytvoříme 8 kruhů v průměru asi 13 cm (na obkreslení můžeme použít talířek nebo misku).

Jednotlivá kolečka přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Na každé kolečko přidáme doprostřed 1 a ½ lžičky mandlové moučky. Navrch každého kola naaranžujeme jahodovou směs – okraje necháme volné.

Zbývající okraje přehneme, částečně i přes náplň. Přendáme ještě na 10 minut do lednice (to pomůže galetkám udržet tvar). Do mističky rozklepneme vajíčko a promícháme ho s troškou mléka. Galetky vyndáme a vajíčkem potřeme okraje.

Jahody ještě posypeme krupicovým cukrem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme, až jsou okraje upečené dozlatova, křupavé a náplň bublá – asi 30-35 minut. Vystydlé ozdobíme moučkovým cukrem.


Cute French Dessert ♥


LOVE STRAWBERRIES


Don't Forget Your Summer Time !


CRISP & JUICY

Copyright 2014VFB Media