O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Éclairs se šlehačkou

    Neděle, 15. Červen 2014
Éclairs to je nejen malé městečko ve Francii, ale také skvělý francouzský dezert z odpalovaného těsta, které je navrchu křupavé a uvnitř duté. Pochází z konce 19. stol. a dříve se mu také přezdívalo „petite duchesse" neboli malá vévodkyně. Původně se plnil čokoládovým nebo kávovým krémem, někdy také vanilkovým nebo pistáciovým a poléval se cukrovou či karamelovou polevou. Dnes je příprava obdobná, vnitřek je nejčastěji naplněný ochuceným pudinkem nebo šlehačkou. Ve Francii ho také často připravují s kaštanovým pyré a ovocnou nádivkou. Poleva je z cukru, hořké nebo bílé čokolády. Já mám nejraději kombinaci se šlehačkou a hořkou čokoládou, v tomto spojení jsou éclairs krásně nadýchané a přitom nejsou přeslazené. Příště do nich přidám můj oblíbený crème pâtissièrie a dozdobím je růžovou polevou..snad se tady objeví..:) Vyhlašuji den francouzského mlsání! Bonne journée!

Recept

Ingredience:

140 g hladké mouky
100 g másla
4 vejce

krém:

1 – 2 kelímky smetany ke šlehání, min. 33 %
mletá vanilka
krupicový cukr

toping:

100 g hořké čokolády
1 lžička másla
moučkový cukr

Pomůcky:

robot, cukrářský sáček, špička

Postup

Troubu předehřejeme na 200˚ C. Plech si vyložíme pečicím papírem. Do kastrůlku vložíme nakrájené máslo a přilijeme 3 dcl vody. Přivedeme k varu a poté vsypeme všechnu prosátou mouku a ihned rychle mícháme, dokud se těsto nepřestane lepit na stěny kastrůlku. Pak ho sundáme z plotny a ještě chvíli promícháváme, dokud není krásně hladké. Necháme ho chvíli zchladnout – cca 5 minut.

Zatím si v mističce rozšleháme vajíčka a ty pak jedno po druhém zašleháme do těsta, mělo by být pak krásně lesklé. Cukrářský sáček nebo obyčejný sáček s odstřiženým rohem naplníme těstem a na plech tvoříme polodlouhé špalíčky. Vytlačujeme je trochu dále od sebe, aby se nám nespojily, až teplem nabydou. Pečeme je přibližně půl hodiny dozlatova. Po čtvrt hodině můžeme plech otočit kvůli stejnoměrnému propečení z obou stran.

Vyndáme je z trouby a ostrým nožem je po jedné straně nařízneme, aby z nich vyšla pára. Opět je vložíme do trouby, ještě tak na 5 minut, díky tomu se nám pěkně propečou vnitřky. Pak už jen necháme vychladnout na kovové mřížce.

Mezitím si připravíme náplň. Do robotu nalijeme smetanu na šlehání, mletou vanilku a asi tak lžíci cukru a ušleháme dotuha, dáme vychladit. Rozehřejeme si ještě čokoládu s trochou másla, opět necháme zchladit. Těsně před podáváním naplníme připravené špalíčky šlehačkou a ozdobíme tekutou čokoládou.

TA PRAVÁ SLADKÁ TEČKA..

Moje francouzská cukrárna ♥


Delicious cream with chocolate on top

A little taste of France

Copyright 2014VFB Media