O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Třešňový clafoutis

    Sobota, 14. Květen 2014
Sezóna třešní je tady a to je něco pro mě. Třešně miluju. Vzpomenu si hned na dětství, kdy jsme si je každý rok na chalupě trhali rovnou do pusy. Byla jsem schopná sníst celý košík a co se do mě nevešlo, jsem si věšela na uši. Dnes už nám sice třešeň na chalupě neroste, ale naštěstí jsou tady ovocné trhy, kde se dají sehnat třešně přesně takové jako z naší zahrádky. Než jsem si je stihla letos koupit, obdarovala nás plnou mísou naše milá sousedka, a dokonce se mi podařilo ubránit dobrou polovinu na letní koláč, na který už se v naší rodině málem zapomnělo. Na mysli mám francouzský Clafoutis nebo také Milliard, který jsem prvně ochutnala jako malá od naší pařížské prababičky. Ta ho dělala často i s fíky, ale originální recept pocházející z francouzského regionu Limousin je právě s třešněmi. Někdo tvrdí, že se vlastně jedná o francouzskou obdobu naší české bublaniny, já bych řekla, že narozdíl od bublaniny má těsto na clafoutis pudinkovou příchuť a je více lehké a nadýchané. Vyzkoušet ho můžete téméř s jakýmkoliv ovocem, výborné jsou třeba maliny, ostružiny nebo broskve. Naplněnému jiným ovocem než třešněmi se mu také někdy říká flaugnarde. Asi takhle si představuji odpolední siestu - posezení na zahrádce, ještě vlažný koláč clafoutis v ruce a k tomu vychlazené růžové víno, to je ta správná francouzská kombinace..uvidíte:)

Recept

Ingredience:

750 - 1000 g třešní (dostatek na pokrytí formy),
případně jiný druh ovoce (množství cukru pak upravíme podle kyselosti ovoce)
600 ml mléka
175 g hladké mouky
špetka soli
4 vejce
100 g moučkového cukru + na posypání
1 čajová lžička vanilkového extraktu nebo 1 vanilkový cukr
lžíce másla na vymazání formy

Pomůcky:

hlubší zapékací forma, (robot)

Postup

Troubu si předehřejeme na 190˚ C.

V misce smícháme mouku s cukrem a špetkou soli, přidáme postupně všechny vajíčka a promícháme. Nakonec přilijeme mléko s vanilkovým extraktem, lehce šleháme, až nám vznikne řidší těsto.

Formu si vymažeme máslem a dno pokryjeme třešněmi. V tradičním receptu je typické nechat třešně nevypeckované, dodají koláči správnou mandlovou příchuť, která se z pecek uvolňuje během pečení. Navíc by se mohly třešně bez pecek v těstě roztéct.

Na rozložené třešně nalijeme těsto a pečeme třičtvrtě hodiny. Před podáváním posypeme koláč moučkovým cukrem.

Nakrájené kousky servírujeme na dezertní talířky, dozdobíme vychlazenou smetanou nebo kopečkem zmrzliny.

S TŘEŠNĚMI.. VIŠNĚMI.. OSTRUŽINAMI.. MALINAMI..

CHUTNÁ SKVĚLE!


LIGHT AND AIRY


CLASSIC FRENCH DESSERT ♥

Copyright 2014VFB Media