O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Oříškovo-ostružinový clafoutis

    Pondělí, 5. Říjen 2015
Recept na třešňový clafoutis můžete najít ve starším příspěvku, teď je na řadě ostružinový. Ostružiny, nasbírané v létě na zahrádce, jsem vytáhla z mrazáku, nechala chvíli povolit a spojila je se kromě základu s rozemletými oříšky a kokosovým mlékem. Výsledkem je jemný francouzský dezert, šmrncnutý trochou exotiky, mňam. Nejsem celiak, ale poslední dobou ráda experimentuji s různými druhy mouk, tak se ještě zmíním o jáhlové (prosné) mouce, kterou tento recept obsahuje. Kdo by nevěděl, proso je obilovina, jejíž vyloupaná zrníčka nazýváme jáhly a je kromě pšenice s ječmenem nejstarší kulturní plodinou. Má velmi příznivý poměr živin, je velmi bohaté na křemík, který je důležitý pro zdravé a krásné vlasy a nehty, draslík, hořčík, železo, měď, zinek a obsahuje velké množství vitamínu B + fosfor, který pomáhá v prevenci a léčbě depresí a únavy. Z pomletých jahel pak vznikne jáhlová mouka, která neobsahuje lepek. Je velmi všestranná, výborná v pečivu, ale také v buchtách nebo koláčích, nebo když potřebujete zahustit třeba omáčku. Jáhly jsou zásaditou obilovinou, a proto jsou vhodné při žaludečních obtížích. Takže určitě je občas dobré udělat tělu radost a vyměnit klasickou mouku za nějakou zdravější variantu. P.S. Francouzský dezert + francouzské víno + francouzský film = dokonalé podzimní francouzské odpoledne, c’est vrai? ;-)

Recept

Ingredience:


50 g třtinového cukru + 1 lžíce na vysypání
máslo, na vymazání
2 velká vajíčka + 1 žloutek
160 ml mléka
120 ml kokosového mléka
1/2 lžičky vanilkového extraktu
špetka soli
3 lžíce mletých oříšků
1 lžíce jáhlové mouky (kukuřičné, rýžové)
200 g ostružin
moučkový cukr na posypání

Pomůcky:

střední nebo menší zapékací miska, šlehací metla


Postup

Troubu si předehřejeme na 175 stupňů.

Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme třtinovým cukrem. Dáme stranou.

V jiné misce prošleháme společně vajíčka, žloutek, cukr, vanilkový extrakt a sůl. Přilijeme obě mléka.

Prošleháme a zamícháme ještě mouku a mleté oříšky.

Vzniklou směs nalijeme do zapékací misky a ozdobíme kolem dokola ostružinami.

V předehřáté troubě pečeme asi 35 minut, nebo až je povrch zpevněný a zlatavý.

Clafoutis podáváme vlažný, poprášený moučkovým cukrem. Bon appétit!

Copyright 2014VFB Media