O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Francouzský Tarte au citron

    Úterý, 27. Březen 2018
Všem milovníkům citrusů dnes přináším recept na klasický citrónový koláč Tart au citron, božský to dezert, který nikdy nemůže chybět v žadné pařížské cukrárně. Ráda bych zmínila, že protentokrát se určitě vyplatí sehnat si citróny kvalitní a šťavnaté, ideálně v bio kvalitě. Úplně nejraději bych si přála citrónovník pěstovat doma pod okny a kdykoliv se mi zachce utrhnout si vlastníma rukama jeho žlutý plod..ach, to je jedna z výhod života na Francouzské riviéře, kde se citróny staly symbolem a kde pořádají dokonce svůj vlastní citrónový festival La fête du Citron. Koláč je skvělou kombinací jemného citrónového krému a křupavého máslového těsta, vyhovuje mně, že ani jedna část není zbytečně přeslazená. Samotné těsto, které ve Francii najdete pod názvem pâte brisée, vám také poslouží jako skvělý základ k mnoha dalším dezertům - v létě je mou oblíbenou variantou například náplň z domácího vanilkového pudinku ozdobená čerstvým ovocem. P.S. Citrónový koláč servírujeme hostům posypaný moučkovým cukrem, ozdobený ovocem, vanilkovou zmrzlinou či šlehačkou, nebo nejlépe vším najednou! Prostě ať už ho doplníte čímkoliv, jeho nebeská chuť vás rázem přenese alespoň na chvilku do letní Francie.. Bon Appétit!

Recept

Ingredience:


Těsto
200 g hladké mouky
2 lžíce moučkového cukru
120 g másla, studeného
1 žloutek
1 lžíce citrónové šťávy

Citrónová náplň
5 vajíček
100 g krupicového cukru
200 ml smetany na šlehání
2 lžičky kukuřičného škrobu
1 - 2 lžíce medu
nastrouhaná kůra ze 2 citrónů (bio)
150 ml citrónové šťávy
(šlehačka na ozdobu)


Pomůcky:

koláčová forma o průměru cca 24 cm, vál na těsto + váleček, potravinářská fólie, pečicí papír, fazole na zatížení


Postup

1. Troubu předehřejeme na 190 stupňů. Mouku prosejeme do mísy, přidáme máslo a prsty zpracujeme drobenku. Pak přidáme žloutek, cukr, citrónovou šťávu a uhněteme těsto. Z těsta uděláme kouli, tu zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 30 minut do ledničky.

2. Po vyndání z lednice těsto rozválíme na plát a upěchujeme do koláčové formy. Propícháme ho ještě na několika místech vidličkou. Na těsto rozložíme pečicí papír a zatížíme fazolemi. Pečeme 10 - 15 minut. Poté odstraníme papír z těsta a pečeme ještě dalších 5 - 10 minut dozlatova. Po vyndání formy snížíme troubu na 180 stupňů.

3. Všechny ingredience na krém přidáme do mísy a prošleháme dohladka. Tekutou směs nalijeme na upečený korpus a ještě společně pečeme 30 minut v troubě, dokud není krém pevný. Pokud nám během peční korpus rychleji hnědne, můžeme koláč shora zakrýt alobalem. Hotový citrónový koláč necháme vychladit a následně ho přendáme na několik hodin uležet do ledničky. Před podáváním ho krájíme ostrým nožem a zdobíme moučkovým cukrem.


Copyright 2014VFB Media