O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Křehký citrónový koláč

    Středa, 16. Listopad 2016
Říká se, že jednoduché věci jsou vždycky ty nejlepší a to platí i o tomhle skvostném provensálském receptu! Francouzský citrónový koláč z křehkého máslového těsta se vám rozplyne na jazyku! Pokud ho ochutnáte přímo z formy, hrozí, že už na ostatní nezbyde a vy pak budete mít výčitky svědomí:-) Rozhodně je teď mým favoritem, tak jsem ho s vámi musela sdílet, ještě než začne všechno to předvánoční pečení. P.S. Voňavou citrónovou náplň doplňte pořádným kopečkem čerstvě ušlehané smetany, tak vznikne nepřekonatelná kombinace chutí.. SOMETIMES GOOD LUCK COMES IN THE FORM OF LEMON TART!

Recept

Ingredience:


Těsto
225 g hladké mouky
100 g másla, vychlazeného
špetka soli
2 - 3 lžíce studené vody

Náplň
150 g krupicového cukru
1 vajíčko
50 g másla, rozpuštěného
šťáva z 1 a 1/2 citrónu

(šlehačka)


Pomůcky:

forma na koláč, šlehací metla, (pomoučený vál + váleček)



Postup

1. Dopředu si připravíme těsto. Do větší mísy dáme prosátou mouku s kousky studeného másla a prsty promneme na texturu podobnou drobence. Pak přidáme sůl a 2 - 3 lžíce studené vody a zpracujeme pevné těsto. To zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočinout nejlépe přes noc, minimálně jednu hodinu v ledničce. Před vyválením ho necháme chvíli povolit.

2. Mezitím si předehřejeme troubu na 190 stupňů. Formu na koláč vymažeme máslem a lehce vysypeme hladkou moukou. Z těsta rozválíme kolo o něco větší než je forma, nebo těsto rovnou prsty natlačíme do formy. Vyčnívající okraje ořízneme nožem a dno těsta propícháme na několika místech vidličkou.

3. Ve středně velké misce si metlou prošleháme cukr s vajíčkem, až nám vznikne lehká nadýchaná směs. Přidáme rozpuštěné máslo a šťávu z citrónů. Vše promícháme metlou do spojení a hotovou náplň nalijeme na připravené těsto. Pečeme 20 - 25 minut dozlatova.

4. Před podáváním necháme koláč vychladnout. Můžeme servírovat s kopečkem čerstvě našlehané smetany. Voilà!

______________________________________________________________________________________________

via GIPHY

via GIPHY

Copyright 2014VFB Media