O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Čokoládové makronky s karamelovou náplní

    Úterý, 28. Říjen 2014
Když je dnes ten sváteční den a tabule plná svátečního jídla, rozhodla jsem se také malým dílem přispět přípravou nějakého speciálního dezertu. A když svátečního, tak s čokoládou, a když s čokoládou, tak co třeba naše oblíbené makronky? Sice jsem při jejich posledním pečení slíbila, že příště přispěju nějakým receptem podle francouzského postupu, ale pak jsem narazila na tyhle lákavé čokoládové na itlaský způsob a neodolala, tak snad příště.. Krásně se s nimi snoubí karamelová náplň, do které se také někdy přidává špetka mořské soli nebo slané máslo, což vytváří ten správný kontrast. Když budete přemýšlet, jakou pozornost donést někomu blízkému, milovníky sladkého určitě potěší tenhle čokoládový skvost, naskládaný v dárkové krabičce nebo v celofánovém sáčku ovázaném stužkou. P.S. Z předchozího receptu mi ještě zbyla čokoládovo-karamelová poleva na banánové cupcakes, a tak jsem jí naplnila polovinu makronek a kombinace byla také bezvadná. Přeji vám krásný odpočinkový den, mlsejte a dělejte dnes jen to, co vás baví. Já se dnes těším hlavně na večer, jdeme totiž s přítelem na kulinářský workshop, kde budeme vařit s opravdovou francouzskou šéfkuchařkou.. Bonne journée à tous ♥

Recept

Ingredience:


makronky

185 g krupicového cukru
120 g bílků, pokojové teploty (odleželých alespoň 24 hodin)
150 g mletých mandlí (nebo si nameleme najemno blanšírované mandle)
15 g pravého kakaa
135 g moučkového cukru

karamelová náplň

220 g krupicového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
70 g smetany na šlehání
25 g másla (slaného)

čokoládovo-karamelová poleva viz Banánové cupcakes s čokoládovo-karamelovou polevou

Pomůcky:

2 plechy na pečení, pečicí papír, cukrářský sáček, kulatá špička (např. Wilton 1 A), robot, cukrářský teploměr


Postup

Troubu si předehřejeme na 160° C. Na pečicí papír obkreslíme obyčejnou tužkou vedle sebe kolečka o průměru 4 cm a papír položíme obrysy dolů na plech.

35 g krupicového cukru a polovinu bílků (60 g) našleháme společně v míse robotu do pěny na nižší otáčky.

Zbývající cukr dáme do kastrůlku s 50 ml vody, promícháme a přivedeme pomocí cukrářského teploměru k teplotě 118° C.

Vzniklý cukrový rozvar pak opatrně přidáváme za stálého šlehání do bílkové směsi.

Dáváme pozor, abychom nelili cukrový rozvar doprostřed, lijeme vždy u kraje mísy robotu, ale ne po stěnách, jinak by nám rozvar ihned ztuhl a zaschl.

Bílkovou směs ušleháme do tuhé hmoty, až se tvoří na metle špičky, nebo až je mísa robotu na dotek neutrální (nesmí být teplá).

Pak do jiné mísy přidáme proseté mleté mandle, kakao, moučkový cukr a zbytek bílků a vše lehce promícháme stěrkou. Nakonec přidáme vychladlý sníh a opatrně promícháváme (podebíráme, děláme osmičkové pohyby).

Směs nesmí být příliš hustá, ani příliš tekutá, ze stěrky by směs měla do mísy pomalu odpadat a tvořit pruhy podobné stuze.

Vše pak přendáme do cukrářského sáčku s kulatou špičkou – naplněný sáček zakroutíme a vytlačíme vzduch.

Do obkreslených koleček vytlačíme vždy malé množství hmoty (sáček držíme svisle seshora nad obrysem a bez jakéhokoliv pohybu vytlačíme kousek hmoty, krouživým pohybem utneme).

S plechem bouchneme třikrát o stůl, abychom odstranili vzduchové bublinky a necháme stát, max. asi 1 hodinu nebo hned, jak se hmota zaschne a přestane lepit na prst, když se jím makronky dotkneme.

Plech pak dáme do trouby na nejnižší místo a pečeme 10-15 minut. (Nebo můžete zkusit dát plech o jednu příčku výš a dospod pod něj dát ještě druhý plech.)

Hotové makronky vyjmeme z trouby a necháme úplně vychladnout. Potom je vyloupneme z papíru a ještě několik hodin necháme odpočívat bez náplně.

Plníme karamelovou náplní nebo čímkoliv jiným podle své chuti. Na karamelovou náplň svaříme v kastrůlku cukr s vodou a bez míchání necháme na střední plamen probublat do jantarové až hnědé barvy.

Pak kastrůlek odstraníme z plotny a opatrně nalíváme smetanu, rychle mícháme.

Když je směs dobře promíchaná, vrátíme kastrůlek zpátky na plotnu, přidáme máslo a na mírném plameni ho ve směsi necháme za stálého míchání rozpustit.

Můžeme ještě pro chuť přidat lžičku vanilkového extraktu. 1 dávka vyjde na jednu zavařovací skleničku. Uzavřená v lednici nám vydrží i několik týdnů.



France, Je t´aime toujours ♥


Best Chocolate Macarons


And Homemade Caramel Frosting


Sweet Gift for Everybody ♥

Copyright 2014VFB Media