O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Ovesné košíčky s oříškovým máslem a čokoládou

    Pondělí, 12. Prosinec 2016
Ovesných vloček u nás nejvíc spotřebujeme k snídani do kaše nebo granoly, tak mám jednou za čas tendenci vybočit z normálu a vyzkoušet z nich něco úplně jiného, třeba jako teď nějaký sladký dezert, který se bude krásně dozdobený hodit i na vánoční stůl. Každý rok se těším na to, že o Vánocích bývá vždycky víc času dělat to, co nás baví, což je pro mě kromě jiného především pečení a experimentování v kuchyni. Tentokrát jsem si lámala hlavu nad tím, jak spojit dohromady chuť vloček, kokosu a čokolády, které doma zbyly z pečení vánočního cukroví. Jsem hrozně ráda, že se pokus číslo 1 vydařil a vznikla mi pod rukama ta správná harmonie vůní a chutí, konzistentní směs z banánu, kokosu, skořice a ovesných vloček, kterou vyplníte formu na muffiny a upečete tyhle roztomilé košíčky, k nimž naprosto dokonale zapadne náplň z domácího lískooříškového másla a čokolády, mňam! Ani vás nenapadne, že jíte tak zdravý dezert bez cukru a mouky! Doufám, že pomocí následujících fotek navnadím vaše chuťové pohárky a pustíte se do zdravého mlsání se mnou;-)

Recept

Ingredience:


Na 15 košíčků
2 banány
100 g javorového sirupu (můžete nahradit medem)
1 lžička vanilkového exraktu
300 g ovesných vloček jemných (s vlákninou)
100 g strouhaného kokosu
1 lžička skořice
špetka soli

Oříškové máslo s čokoládou
100 g lískových oříšků
100 g změklého másla
2 lžíce medu
100 g rozpuštěné 70% čokolády

oblíbená granola na dozdobení (recept na vánoční granolu najdete TADY)


Pomůcky:

forma na mini muffiny, plech + pečicí papír, kuchyňský robot (tyčový mixér)


Postup

1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Na košíčky smícháme v misce rozmačkané banány, javorový sirup a vanilkový extrakt.

2. Přidáme ovesné vločky, kokos, skořici a sůl a vypracujeme pevnou hmotu podobnou klasickému těstu. Necháme hodinu odpočinout v lednici.

3. Do formy na muffiny pak tvarujeme košíčky, které pomocí prstů dobře přitlačíme ke dnu i stěnám. Pečeme uprostřed trouby 15 minut dozlatova.

4. Po vyjmutí je chvíli necháme chladnout na mřížce, pak prsty nebo pomocí nože uvolníme z formy a necháme vychladit úplně.

5. Na lískooříškovou náplň si nejprve opražíme lískové oříšky v troubě předehřáté na 170 stupňů. Následně pomocí papírové utěrky odstraníme slupky. Oloupané oříšky v robotu rozmixujeme na konzistenci másla a přidáme zbývající ingredience, znovu promixujeme do spojení.

6. Hotovou náplň necháme chvíli chladit v ledničce a pak jí plníme ovesné košíčky. Posypeme ještě oblíbenou granolou a můžeme podávat!

Copyright 2014VFB Media