O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Domácí rakytníkový sirup

    Úterý, 27. Říjen 2015
Rakytníkový sirup, jehož bobulky mají sladší nebo trpčí chuť, je vynikající do čaje nebo jen tak samotný, zalitý horkou vodou s kousky citrónu a kapkou medu. Nejen v létě je z něj zase skvělá osvěžující limonáda s ledem a kousky pomeranče. Jeho výroba je jednoduchá, na jednu dávku rakytníku přidáváme dvojnásobné množství bílého cukru. Můžete ale použít i třtinový cukr, který oproti bílému neprochází procesem chemické rafinace a bělení, a neztrácí tak své zdraví prospěšné látky jako jsou minerály, stopové prvky, vitamíny, enzymy nebo vláknina. Skvělý je také rakytníkový džem nebo marmeláda a využít lze i jeho sušené slupky pro přípravu rakytníkového oleje nebo čaje. A teď k rakytníku samotnému a jeho jedinečným vlastnostem, například v čínském lidovém léčitelství se užíval při léčbě onemocnění plic, jater, kloubních onemocněních nebo v kosmetice, v Rusku byl zase nazýván "citroníkem severu". Pro zajímavost uvádím, kolika vitamíny je nabitý - obsahuje vitamín B1, B2, B6, B3, B9 (kyselina listová), vitamín C, vitamín D, vitamín E je antioxidantem a ochráncem esenciálních mastných kyselin, Vitamín K. Rakytníkový sirup pak obsahuje vitamín C, provitamín A, vitamíny skupiny B, vitaminy D, F, K a P, železo a až 10 % oleje. Vhodný je při žaludečních potížích, chřipce, infekčních onemocněních, při nedostatku vitamínů, v rekonvalescenci a proti jarní únavě, posiluje imunitní systém, zvyšuje odolnost proti stresu a působí proti bakteriím a virům. Má desetkrát víc vitamínu C než pomeranč a mnoho dalších léčivých látek, dokonce se uvádí, že denní doporučenou dávku vitamínu C pokryje jedna jediná bobulka. Na pěstování je náročný, tak pokud se vám podaří tenhle poklad někde sehnat, neváhejte si udělat zásobník vitamínů na celou zimu!

Recept

Ingredience:


Na 1 skleničku

150 g rakytníku, opraného, očištěného
300 g bílého nebo třtinového cukru

Pomůcky:

sítko, (plátýnko), kvedlačka, sklenička s víčkem


Postup

Rakytník nejprve omyjeme a zbavíme listů. Do misky pak pomocí vidličky oddělujeme kuličky od krátkých stopek.

Přes sítko z nich pak pasírujeme čistou šťávu, pro ještě jemnější výsledek můžeme použít i plátýnko.

Pak přisypeme cukr a mícháme, dokud se cukr nerozpustí a nevznikne tak hladký sirup.

Pokud použijeme například cukr krystalový, bobulky můžeme chvilku zahřát na 70 C a až potom přisypat cukr - nesmíme nechat projít varem, jinak by se znehodnotily požadované vitamíny!

Sirup nalijeme do skleničky a uchováváme v ledničce.

TIP: Pokud vám zbydou nějaké bobule, smíchejte jeden šálek s šálkem nakrájených jablek.

Přidejte jogurt a pomerančovou šťávou podle chuti, promixujte a máte úžasné smoothie nabité vitamíny!

♥ ♥ ♥

Copyright 2014VFB Media