O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Venkovský koláč

    Středa, 23. Listopad 2016
Dnes mám pro vás opět superjednoduchý recept na koláč plný voňavých ingrediencí. Pojmenovala jsem ho venkovský právě proto, že se v něm propojují oblíbené suroviny z dětství, kdy jsme skoro všechny volné víkendy trávili na venkově u babičky a podobné dezerty jsme pravidelně dostávali na stůl s hrnkem bílé kávy nebo kakaa. Perfektní na tom bylo, že vlastně téměř všechny ingredience byly domácí, vajíčka od našich slepiček, jablka a ořechy ze zahrady a med od souseda včelaře.. Koláč je ideální k snídani a aby byl opravdu dokonalý, neodmyslitelně k němu patří pár vychytávek, za prvé - přelijte ho hojně javorovým sirupem, to ještě více zvláční a dodá těstu dokonalou sladkou chuť a vůni (koláč jinak sám o sobě patří mezi ty méně sladké, dokonce neobsahuje žádný cukr jen přírodní med), za druhé - připravte si k němu hrnek kakaa rozmíchaného v čerstvém mléce, uvidíte sami! Tak jsem moc ráda, že jsem večer stihla udělat ještě pár fotek, abychom si ho už hned ráno mohli vychuntat k snídani, tak si ho taky někdy upečte;-)

Recept

Ingredience:


Těsto
300 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
3 vajíčka
100 ml medu
3 šťavnatá jablka, oloupaná a nakrájená na kostičky
80 ml oleje (řepkového, slunečnicového..)
50 g rozinek
60 g vlašských ořechů, nasekaných nahrubo
2 špetky skořice

K podávání
moučkový cukr
javorový sirup


Pomůcky:

dortová forma 23 cm


Postup

1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Oloupaná a nakrájená jablíčka povaříme několik minut v kastrůlku naplněném vodou, aby nám trochu změkla a následně scedíme. Někdy k nim ještě přidám pro lepší chuť trochu třtinového cukru, skořici a kousek vanilkového lusku.

2. Potom si ve větší misce prošleháme vajíčka s medem a ke směsi přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva.
V této fázi přisypeme rozinky, ořechy a přilijeme olej. Promícháme a na závěr přidáme kostičky povařených jablek a špetku nebo dvě skořice. Polévkovou lžící vše promícháme do spojení.

3. Koláč přendáme do máslem vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme 35 - 45 minut podle typu trouby dozlatova. Hotový koláč necháme vychladnout na mřížce. Před servírováním jednotlivé kousky pocukrujeme a přelijeme javorovým sirupem. UŽIJTE SI HO!

Copyright 2014VFB Media