O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Tarte Tatin

    Středa, 11. Květen 2014
Věřím, že pro spoustu z vás už je původ tohoto klasického francouzského koláče ohranou historkou, a tak se pokusím být stručná. Tento obrácený koláč se zlatavou krustou navrchu a karamelovo-jablečnou náplní uvnitř byl prý poprvé vytvořen v roce 1880 v hotelu Lamotte-Beuvron, asi 100 km od Paříže, provozovaný dvěma sestrami, Stéphanie a Caroline Tatinovými. Byla to právě Stephanie, která jako obvykle připravovala v hotelové kuchyni tradiční jablečný koláč, ale nechala na pánvi vařit jablka s máslem a cukrem příliš dlouho, až byl cítit spáleninou, a tak se ho pokusila zachránit tím, že jablka přikryla zapomenutým těstem a aby urychlila pečení, dala koláč i s pánví do trouby. Obrácený koláč pak podávala hotelovým hostům a byla překvapená, jak moc všem chutnal. Tarte Tatin je důkazem toho, že i z chyby může vzniknout něco úžasného. Kéž bychom uměli všechny chyby v kuchni zúročit tak jako Stephanie.:) Původní Tarte Tatin obsahuje jablka - ve Francii a germánských zemích je oblíbeným druhem Zlatá reneta, můžeme ho však nahradit např. odrůdou Granny Smith, která je také chutná a pro nás lépe dostupná. Ve Francii nebo Itálii používají často místo jablek fíky, ale výborný je také jablečno-hruškový, broskvový, meruňkový nebo švestkový, dělá se i na slaný způsob s rajčaty. Já jsem se pro příště rozhodla pro banánový Tarte Tatin, do kterého se přidává rum a podává se se spoustou šlehačky. Tenhle jablečný mám zase nejraději s ledovou zmrzlinou a musí být ještě trochu teplý. Tarte Tatin je tak lehký a šťavnatý, že se ho nebudete moci nabažit. Voilá la recette!

Recept

Ingredience:

170 g hladké mouky
110 g másla + 90 g vychlazeného másla do těsta
130 g krupicového cukru + 1 čajová lžička do těsta
5 velkých jablek
1 vejce
špetka soli
špetka nastrouhané skořice

toping:

vanilková zmrzlina
(šlehačka nebo crème fraîche)

Pomůcky:

nepřilnavá pánev 25-28 cm se silným dnem, potravinářská fólie


Postup

Začneme přípravou drobenky - smícháme si mouku se lžičkou cukru a špetkou soli, přidáme 90 g másla a vytvoříme rukama drobivou směs. K té pak přidáme vejce, které jsme si prošlehali s jednou lžičkou vody. Vypracujeme hladké těsto, zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme vychladit v lednici alespoň hodinu.

Vychlazené těsto si položíme na kus fólie, další fólii dáme navrch těsta a vyválíme skrz ně kruh o něco větší než je samotná pánev, propícháme vidličkou, aby se nám těsto nezvedlo. Přikryté fóliemi ho znovu vrátíme do ledničky. (Pokud by se nám opravdu moc nechtělo do výroby vlastního těsta, můžeme ho nahradit kupovaným listovým.)

Dalším krokem bude příprava jablečné náplně. Jablka si oloupeme, zbavíme je jádřinců a nakrájíme na čtvrtky. Do pánve dáme máslo a necháme ho rozpustit, pak ho rozetřeme po celé ploše a stěnách pánve. Přidáme špetku skořice a cukr a až se rozpustí, sundáme pánev z plotny. Do pánve naskládáme čtvrtky jablek, pánev dáme opět na plotnu a čekáme, až nám máslo spolu s cukrem začne bublat. Od té doby vaříme směs ještě asi čtvrt hodiny a průběžně mícháme. Důležité je, aby jablka změkla a byla obalená karamelem.

Těsto vyndáme z lednice a necháme ho povolit na pokojovou teplotu. Předehřejeme si troubu na 180˚ C. Jablka na pánvi úhledně poskládáme a přikryjeme je připraveným těstem, okraje těsta zahneme pod jablka. Pánev dáme na plech a pečeme v troubě cca 15–20 minut dozlatova. Po vyndání z trouby necháme koláč chvíli odpočinout.

Pak uvolníme okraje nožem a překlopíme na servírovací tác nebo stojan. Necháme ještě chvíli chladnout a pak už můžeme podávat, nejlépe s kopečkem vanilkové nebo karamelové zmrzliny.

svěží & šťavnatý

Ochutnejte kousek Francie


upside-down tart, fresh and fruit

Love at first sight ♥

Copyright 2014VFB Media