O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Ricottový dort s hruškami (Torta di ricotta e pere)

    Čtvrtek, 28. Srpen 2014
Ráda si přivážím ze svých cest nové recepty, tak se ani má poslední dovolená nemohla obejít bez pátrání po dezertech tamní kuchyně. Recept na tento dort jsem si přivezla z Itálie, je sice trochu složitější na přípravu, ale jeho lahodná chuť v kombinaci oříšků, ricotty a hrušek vás očaruje.. Dezert je typicky italský, oblíbený hlavně v severní části Itálie. Objevila jsem ho v restauraci v malém městečku Muscoline, kterou nám doporučili majitelé námi obývané usedlosti, kde nám svůj vlastní výtvor servírovala opravdu typická italská signora. Byl tak dobrý, že jsem ho musela hned po návratu domů vyzkoušet. Použila jsem do něj čerstvou ricottu z místních farmářských trhů a domácí hrušky. Mimoto jsem si z Itálie přivezla recepty na další zajímavé dezerty jako je třeba tarte tatin s kokosem, karamelovým banánem a citrónovo-datlovou omáčkou, třešňový koláč s čokoládou a jogurtovo-vanilkovou salsou nebo také čokoládový fondant s chilli na rozmarýnové omáčce s piniovými oříšky.. Popravdě nevím, do čeho se pustit dříve, každopádně první už mám za sebou a MAMMA MIA, chutná ohromně! Krásný čtvrtek ♥

Recept

Ingredience:

oříšková krusta

160 g oříšků, namletých
100 g moučkového cukru + na ozdobu
4 bílky
špetka soli
125 g krupicového cukru

hrušková náplň

450 g zralých hrušek, oloupaných, zbavených jádřince a nakrájených na malé kousky
65 g krupicového cukru
2 lžíce citrónové šťávy
(1 lžíce hruškového likéru)

ricotta mousse

450 g ricotty, okapané
150 g krupicového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
250 g vysokotučné smetany + 2 lžíce navíc
2 plátky želatiny

slunečnicový olej na potření

Pomůcky:

dortová forma 23 cm, robot, pečicí papír, 2 plechy, potravinářská fólie, paletový nůž


Postup

Krusta
Předehřejeme si troubu na 175 stupňů i s mřížkami v horní a dolní třetině trouby. Pomocí dortové formy obkreslíme tužkou na oba pečicí papíry kolo, papíry dáme na plechy, lehce potřené olejem, obrysem dolů. Olejem lehce potřeme i obrys kola. V robotu spojíme oříšky a moučkový cukr - mixujeme, dokud nemá směs strukturu podobnou kukuřičné mouce.

Zvlášť si našleháme bílky se špetkou soli na střední rychlost, až se začnou tvořit na metle jemné špičky. Přidáváme postupně krupicový cukr a zvýšíme otáčky, šleháme do pevného sněhu. Špachtlí přendáme sníh k oříškové směsi a spojíme. Tuto směs rozdělíme rovnoměrně na dva vyložené plechy a za pomoci paletového nože rozetřeme směs podle šablony po celé ploše kola.

Plechy dáme do trouby a pečeme, dokud nejsou korpusy suché na dotek a zlatavé, to by mělo trvat asi 20-25 minut. V polovině pečení plechy otočíme. Hotové korpusy i s pečicím papírem přeneseme na rovný povrch. (Korpusy trochu nabydou, aby se nám tedy vešly do dortové formy, ještě teplé je ořízneme ostrým nožem. Opět použijeme dortovou formu jako šablonu.) Necháme úplně vychladnout.

Hrušková náplň
Do nepřilnavé pánve dáme nakrájené kousky hrušek a přidáme cukr a citrónovou šťávu. Vaříme při vysoké teplotě a mícháme, dokud nejsou hrušky průsvitné, cca 8-10 minut. (Po sundání z plotny můžeme ještě přimíchat hruškový likér.) Uvařené kousky dáme do sítka a necháme okapat a vychladnout.

Ricotta mousse
Ricottu necháme okapat, případně přecedíme přes husté síto nebo přes plátýnko. Přendáme do mísy a přidáme krupicový cukr a vanilkový extrakt, spojíme na hladkou konzistenci. Zvlášť si našleháme 250 g smetany, vzniklou šlehačku pak vmícháme do ricottové směsi.

Plátky želatiny vložíme do studené vody, zcela ponořenou ji necháme odpočívat 5 minut. V kastrůlku si zahřejeme 2 zbývající lžíce smetany, až začne bublat, odstraníme ji z plotny. Vylijeme vodu z nasáklé želatiny a želatinu přidáme do horké smetany, necháme rozpustit. Do rozpuštěné želatiny přidáme 1/4 šálku ricottové náplně.

Promícháme a vrátíme zpět do většiny ricottové směsi. Mícháme, až je vše dobře spojené, nakonec přidáme vychladlé kousky hrušek. Mísu zakryjeme fólií a dáme vychladnout na 2 hodiny do lednice.

Sestavení dortu
Na dno formy dortu vložíme první korpus, na něj nandáme ricottovou směs s hruškami a přiklopíme druhým korpusem. Dortovou formu zakryjeme potravinářskou fólií. Dort necháme v lednici odpočívat minimálně 4 hodiny, nebo klidně přes noc. (Je možné ho dát i zmrazit, v mrazáku by nám měl vydržet měsíc.)

Po vyndání z lednice ho necháme hodinu odpočinout a pak ho uvolníme z formy. Dort nakrájíme ostrým nožem na klínky a dozdobíme moučkovým cukrem.

SVŮDNÝ ITALSKÝ DEZERT


NADÝCHANÝ KRÉM NAPLNĚNÝ HRUŠKAMI


ITALIAN RICOTTA DREAM


PERFECT BREAK WITH COFFEE

Copyright 2014VFB Media