O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Vláčný rebarborový koláč

    Čtvrtek, 28. Květen 2015
Rebarborový koláč, to je spousta vzpomínek z letních prázdnin na chalupě u prarodičů, kde vždycky voněl zahradní stůl máslovou drobenkou, a po kterém jsme se mohly jako děti utlouct. A tento recept, nebojím se říct, je jako od babičky, přesně to pravé vláčné těsto se špetkou skořice, s kontrastem nakyslé chuti rebarbory a sladké křupavoučké drobenky. Co myslíte - rebarbora - ovoce nebo zelenina? ;-) KEEP YOUR FORK, THERE'S PIE!! Bon appetit!

Recept

Ingredience:


Těsto
180 g hladké mouky
1 1/2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička mleté skořice
špetka soli
100 g změklého másla
200 g krupicového cukru
1 velké vajíčko, pokojové teploty
1 lžička vanilkového extraktu
120 ml mléka, pokojové teploty

150 g rebarbory, omyté, oloupané, nakrájené na tenké 6-7 cm proužky

Drobenka
160 g polohrubé mouky
120 g hnědého cukru
120 g studeného másla
1 lžička skořice
špetka soli

K podávání
ušlehaná smetana

Pomůcky:

dortová forma o průměru 22-25 cm, robot, stěrka na těsto


Postup

Troubu si předehřjeme na 175° C. Formu na dort vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.

V míse smícháme prosátou mouku s práškem do pečiva, skořicí a solí. Dáme stranou.

Do mísy robotu dáme máslo s cukrem a šleháme do krémové konzistence, asi 5 minut. Pak přidáme vajíčko a vanilkový extrakt a opět prošleháme do spojení.

Přimícháme suchou směs s mlékem a pomocí stěrky vypracujeme hladké těsto. Těsto nalijeme do formy a ozdobíme navrchu proužky rebarbory. Na závěr vypracujeme drobenku ze všech uvedených ingrediencí a povrch jí rovnoměrně posypeme.

Koláč pečeme 10 minut, pak snížíme ohřev na 150° C a pečeme ještě dalších 40-45 minut dozlatova, nebo dokud nevyjde špejle z těsta ven čistá. Vychladlý koláč servírujeme s čerstvě našlehanou smetanou!


My Adored Childhood Dessert ♥

Nostalgic Rhubarb Pie ♥


Like My Grandma Made It ♥

Copyright 2014VFB Media