O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Broskvový koláč s karamelovým přelivem (Gâteau de pêches, sauce au caramel)

    Pátek, 12. Září 2014
Podzim už je pomalu za rohem a když pak přijde chladný a uplakaný den jako je ten dnešní, stačí vzít do ruky oblíbenou knížku, uvařit si čaj a ukrojit kousek domácího koláče. Dnes jsem se nechala inspirovat provensálskou kuchařkou, jejíž recepty pochází od francouzského kuchaře a guru provensálského jídla Guie Geddy. Mandlovo-smetanové těsto je opravdu vynikající, krásně vláčné a plné šťavnatých broskví. Mimoto neobsahuje žádný tuk a téměř žádnou mouku kromě trochy kukuřičné (pokud není po ruce, jako náhradu mám vyzkoušenou dětskou krupičku). Skvělou třešničkou na dortu je karamelová omáčka, kterou je nejlepší přelít ještě teplý koláč. Každé sousto se vám rozplyne na jazyku, uvidíte. Zítra začnu den kaloricky, k snídani je totiž také výborný..a jeho vůně určitě přivábí ke stolu i zbytek rodiny;) Hezký víkend!

Recept

Ingredience:

Koláč

4 pevné broskve (nektarinky)
3 vejce
100 g krupicového cukru
200 ml smetany na šlehání
1 lžíce kukuřičné mouky
150 g mletých mandlí
1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
25 g másla + trocha na potření
hladká mouka na posypání

Karamelový přeliv

250 ml vychlazené smetany na šlehání
50 g tekutého medu

Pomůcky:

forma na koláč nebo dort 23 cm, pečicí papír


Postup

Těsto
Broskve vložíme do vroucí vody a necháme je cca 3 minuty povařit. Po vyjmutí odstraníme pecky a oloupeme (nektarinky loupat nemusíme, mají jemnou slupku).

Každou broskev nakrájíme asi tak na 10 klínků a necháme oschnout v cedníku. Mezitím si předehřejeme troubu na 190° C. Formu na koláč vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem.

Papír ještě trochu potřeme máslem a poprášíme moukou. Do mísy robotu přidáme vajíčka a cukr a šleháme asi 5 minut. Pak přidáme smetanu, kukuřičnou mouku, mleté mandle, prášek do pečiva a opět vše dobře propojíme.

Na pánvi si rozehřejeme máslo, přidáme okapané kousky broskví a 3 minuty je opékáme dozlatova. Broskve vyndáme a opět necháme oschnout (na papírových utěrkách).

Polovinu připraveného těsta nalijeme do formy a rozložíme na něj broskve. Druhou polovinou těsta broskve přelijeme.

Vložíme do trouby a pečeme cca 25 minut, pak snížíme teplotu na 160° C a pečeme ještě asi 15 minut. Pomocí špejle vyzkoušíme, zda je koláč hotový. Necháme ho nejprve chvíli vychladnout ve formě a poté ho vyjmeme.

Karamelový přeliv
Na karamelový přeliv si na mírném ohni zahřejeme v kastrůlku med. V jiném kastrůlku si ohřejeme polovinu smetany, která ale nesmí vřít. Až med začne jemně bublat a tmavnout, odstraníme ho z plotny a vešleháme k němu horkou smetanu.

Za občasného míchání necháme vychladnout. V misce vyšleháme druhou polovinu vychlazené smetany a opatrně do ní přimícháme vychladlou karamelovou směs. Znovu ušleháme a dáme ještě na chvíli vychladnout do ledničky. Před podáváním případně znovu prošleháme. Ještě teplý koláč nakrájíme na trojúhelníky a přelijeme vychlazenou karamelovou omáčkou.

BROSKVOVÉ POKUŠENÍ


A Little Piece of Heaven in My Mouth



Pie à la provençale ♥

Copyright 2014VFB Media