O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Pavlova s lemon curd a jahodami

    Úterý, 20. Červen 2017
Recept na dort Pavlova už u mě na blogu najdete (s hořkou čokoládou, malinami a pistáciemi), ale k oblíbeným dezertům se vracím ráda a ještě raději s menšími obměnami. Základem Pavlovy je každopádně vždy korpus z vaječných bílků, tzv. meringue, úžasně načechraný a křupavý na povrchu s měkkým a hebkým vnitřkem, připomínající konzistencí bonbóny marshmallow. Teď když je všude plno čerstvých jahod ze zahrádek (je pravda, že jahody se už delší dobu na blogu neobjevily, i když jsou nedílnou součástí mého jídelníčku, tak jim to tak trochu dlužím), zvolila jsem kombinaci, kterou nemůžete nikdy nic pokazit, meringue-jahody-šlehačka, doplněnou svěžím krémem lemon curd, který krásně zvýrazní chuť celého dortu. Pavlova je opravdu ideální dezert na léto, krásně lehounký, nadýchaný a jemný. Když jím třeba pohostíte přátele po večerním grilování, uvidíte, že vám s ním utrhají ruce dříve, než mu v tom horku stačí spadnout šlehačka;-) Nejraději bych ho v tomto období dělala každý týden, což mi samozřejmě moje svědomí nedovolí, ale o to víc je pak speciální a o to víc si ho pokaždé vychutnám!
P.S. Léto je tady a s ním i čas dovolených a poznávání nových chutí, tak vám chci popřát plno nezapomenutelných kulinářských zážitků! Mějte se fajn;-)

Recept

Ingredience:


Meringue
2 lžičky bílého vinného octa
1 a 1/2 lžíce kukuřičného škrobu
300 g krupicového cukru
6 bílků, pokojové teploty
špetka soli

Lemon Curd
citrónová šťáva ze 2 velkých citrónů (nebo 4 malých)
2 čajové lžičky citrónové kůry
75 g krupicového cukru
4 žloutky
60 g másla

samostatný recept ZDE

Topping
smetana na šlehání
2 hrsti jahod


Pomůcky:

robot + šlehací metla, plech na pečení + pečicí papír


Postup

1. Meringue
Troubu si předehřejeme na 135 stupňů. Plech vyložíme pečicím papírem. V menší misce promícháme kukuřičný škrob s cukrem. Do mísy robotu (musí být suchá a nemastná!) dáme bílky se špetkou soli. Začneme šlehat na nízkém stupni, přidáváme postupně až na středně vysokou rychlost, až se začne tvořit pěna a malé bublinky - zabere to cca 3 minutky. Pak začneme opatrně přisypávat směs cukru a škrobu. Po pár minutách šlehání přidáme už jen vinný ocet, zvýšíme rychlost na maximum a šleháme cca 4 - 5 minut, až je bílek krásně hustý a lesklý a tvoří tzv. špičky. Pomocí stěrky nebo lžíce ho přendáme ne plech a stěrkou rozprostřeme do tvaru většího kruhu s tím že na okrajích by mělo být hmoty nejvíce a uprostřed nejméně. Plech vložíme doprostřed trouby a snížíme si teplotu na 120 stupňů, takto pečeme 50 - 60 minut. HOTOVÝ MERINGUE MUSÍ BÝT BÍLÝ, KŘUPAVÝ A SUCHÝ NA POVRCHU, VNITŘEK BY MĚL PŘIPOMÍNAT KONZISTENCI MARSHMALLOW BONBÓNŮ. Uprostřed pečicí doby otočíme alespoň jedou plech o 180 stupňů. Pokud by okraje začaly praskat dříve, snížíme teplotu na 100 stupňů a dosušíme ho takto, i když nějakému tomu popraskání se stejně neubráníme;-) Poté necháme úplně vychladnout na mřížce. Pokud bychom ho nezpracovali hned, zabalený a dobře uskladněný by nám měl vydržet min. týden.

2. Lemon Curd
Připravíme si vodní lázeň. Všechny ingredience na lemon curd dáme do kastrůlku a za stálého míchání ohříváme směs na vodní lázni do zhoustnutí, potrvá to několik minut. Necháme vychladnout. Abychom docílili hladší konzistence krému, můžeme ještě propasírovat skrz sítko.

3. Topping
Vysokoprocentní smetanu ušleháme dotuha. Omyté jahody přepůlíme. Dáme stranou.

4. Sestavení dortu
Vychladý meringue přendáme na dortový stojan. Potřeme lemon curd. Na něj navrstvíme ušlehanou smetanu a ozdobíme jahodami. Tak to je dort Pavlova, lehký a vzdušný jako sukýnka ruské primabaleríny!

Copyright 2014VFB Media