O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Oreo páj s citrónovým krémem

    Úterý, 13. Květen 2014
Oreo sušenky už dnes nejsou populární jen v Anglii nebo Americe. Myslím, že je to něco přes dva roky zpátky, co také doputovaly na pulty našich českých obchodů. A protože si tyhle čokoládové sušenky s vanilkovým krémem uvnitř zamilovali děti i dospělí, měla bych pro vás tip na moc dobrý dezert, jehož jsou Oreo sušenky součástí. V tomto receptu sice přijde vniveč jejich vanilková náplň, ale i tak doufám, že budete překvapeni jeho lahodnou chutí. A pokud jste třeba zvyklí péct o víkendu spíše klasické dezerty jako jsou bábovka nebo štrůdl, třeba právě teď je čas na změnu. Překvapte své děti, přítele nebo nedělní návštěvu něčím nevšedním.. A vy, co už máte s Oreo načas ohranou hru OTOČ OLÍZNI OMLÉKUJ, vyzkoušejte jinou variantu těchto čoko sušenek v kombinaci s citrónovou příchutí. Inspiraci jsem si tentokrát vzala od jedné norské cukrářky a blogerky, které tímto děkuji za další přírustek do mého sladkého seznamu receptů. Oreo páj s citrónovým krémem je tady. Užijte si ho:)

Recept

Ingredience:

260 g Oreo sušenek (např. 4 ks malého balení po 66 g)
80 g rozpuštěného másla, ještě teplého
3 lžíce krupicového cukru (může být i méně)

Lemon curd (citrónová náplň):

šťáva z 1-2 citrónů (cca 115 ml)
2 lžičky jemně nastrouhané citrónové kůry
75 g krupicového cukru
4 žloutky
60 g másla
+
500 ml smetany na šlehání, min. 31%
2 lžíce želatinového prášku + 2 lžíce studené vody
žluté potravinářské barvivo (např. zn. Wilton)

toping:

šlehačka + 3 lžíce moučkového cukru
barevný posyp (např. Dr. Oetker)

pomůcky:

forma na koláč o průměru cca 26 cm, mixér

POSTUP

Formu na koláč vymažeme máslem nebo použijeme sprej zabraňující připečení. Troubu předehřejeme na 180˚ C.

Z Oreo sušenek odstraníme pomocí nože bílou náplň. (Během pečení ji klidně můžeme ujídat, v receptu už ji používat nebudeme.) V mixéru nebo pomocí válečku rozdrtíme samotné sušenky na hladkou směs. Přesypeme je do mísy, přidáme rozpuštěné máslo a cukr a mícháme, dokud nebude vše krásně spojené. Poté směs přendáme do vymazané formy a lžící nebo nádobkou ji upěchujeme na dno a po jejích okrajích. Dáme na 15 minut do ledničky vychladit. Nato ji vložíme do předehřáté trouby opět na 15 minut. Necháme vychladnout.

Dalším krokem bude příprava citrónové náplně. Do mističky si nasypeme 2 lžíce želatiny, k ní přidáme 2 lžíce studené vody (je důležité, aby voda byla opravdu studená), dáme stranou. Do jiné mísy nalijeme půl litru smetany a šleháme do velmi hebké konzistence. Pak vložíme želatinu s vodou do mikrovlnky na 30 sekund, dokud se nerozpustí a hned přidáme do ušlehané smetany. Ještě chvíli prošleháme. Směs se spojí velmi rychle, musíme dávat pozor, abychom ji nepřešlehali (želatinu vléváme přímo na šlehačku, na okrajích mísy by nám rychle zaschla a už by nešla použít).

Jako poslední si připravíme samotný citrónový krém. Všechny ingredience na krém přidáme do mísy nebo kastrůlku. Na plotně ohřejeme jiný kastrol s trochou vody a na něj položíme menší kastrůlek se směsí na krém. Mícháme několik minut do zhoustnutí. Sundáme z ohně a mírně vychladlou směs zapracujeme opatrně do šlehačky. Můžeme také doplnit potravinářským barvivem, aby měl páj krásnou citrónově žlutou barvu, já jsem si oblíbila gelové barvičky zn. Wilton. Hotovou směs nalijeme do formy na vychladlou Oreo krustu a rozetřeme ji pomocí cukrářského nože. Hotový páj zavřeme opět do lednice, tentokrát min. na 5 hodin, nejlépe však přes noc. Těsně před servírováním ozdobíme páj oslazenou šlehačkou a barevnými posypkami.


Give me a little bit more..


Cake a make with love..


Copyright 2014VFB Media