O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Pastel Ombre Layer Cake

    Sobota, 5. Červenec 2014
Miluju všechno, co hraje pastelovými barvami a když jsem přemýšlela, jaký dort připravit na sobotní narozeninovou oslavu, došlo na fialovo-tyrkysový čtyřpatrový  čokoládový dort s úžasně nadýchanou malinovo-vanilkovou náplní v ombre stylu. Na tomto dortu se mi líbí kontrast čokoládového korpusu a světlé vanilkové náplně, do které jsem ještě navíc přidala čerstvé maliny. A ombre je teď trendem nejen ve vlasech, ale i na dortech. Je to jednoduchá technika, kdy stačí přimíchat do krému několik kapek potravinářského barviva a pak už se jen nechat unášet fantazií a vrstvit barvičky v nejrůznějších odstínech. A pokud byste si přeci jen nevěděli rady, krásné nápady najdete třeba tady. Dort také vypadá fantasticky v paletách růžové nebo červené třeba s jahodovou náplní. ..Staňte se na chvíli malířem, namíchejte si svou vlastní paletu barev a nanášejte je na jednotlivá patra dortu jako malíř na své plátno ;) P.S. Zabere hodně času a nervů, ale uvidíte, že stojí za to!!! Sweet Happy Birthday!

Recept

Ingredience:

Těsto na 4 korpusy

540g hladké mouky
820 g krystalového cukru
180 g kakaa
4 lžičky jedlé sody
4 lžičky prášku do pečiva
3 lžičky soli
420 ml podmáslí
400 ml espressa nebo silné horké kávy
220 ml rostlinného oleje
6 vajíček, pokojové teploty
3 lžíce čistého vanilkového extraktu

Malinovo-vanilková náplň

7 velkých bílků
375 g krystalového cukru
500 g másla, studeného, nakrájeného na kostky
3 lžičky vanilkového extraktu
ovocné pyré nebo hrstka čerstvého lesního ovoce (omyté, osušené, nakrájené)
špetka soli
(potravinářské barvivo)

Máslová poleva

375 g másla, pokojové teploty, nakrájeného na kostky
400 g moučkového cukru, prosátého
3 lžíce mléka
1 lžíce pravého vanilkového extraktu
špetka soli

Dekorace

potravinářské barvičky (1 odstín tyrkysové, 1 odstín fialové, příp. jiné odstíny)
barevné posypky, stříbrné perličky,..

Pomůcky:

2 formy na dort o průměru 20 cm, cukrářská stěrka (škrabka), cukrářská paleta, pečicí papír, robot, točna, podložka pod dort (karton nebo tác), kuchyňský teploměr


Postup

Korpus

Předehřejeme si troubu na 180° C. Pokud máme dvě formy, vymažeme si je máslem a dno vyložíme pečicím papírem, stěny vysypeme kakaem. Přebytek vyklepeme. Do mísy od robotu přesejeme veškeré suché ingredience. Pak přidáme ostatní zbylé ingredience a mixujeme nejprve na nejnižší rychlost, než se suroviny spojí, pak ještě asi 2 minuty na střední rychlost. Použijeme stěrku na odstranění zbylého těsta ze dna a stěn a znovu promixujeme. Tekutou čokoládovou směs nalijeme do obou připravených forem. Případně ještě použijeme kuchyňskou váhu, abychom se ujistili, že formy s těstem váží stejně a dosáhli tak stejně velkých korpusů.

Obě formy dáme do trouby a pečeme asi 20 minut, potom je v troubě otáčíme, abychom docílili rovnoměrného propečení. Korpus je hotový, když se na špejli uchytí několik drobečků, max. po 35 minutách pečení, jinak bude těsto vysušené. Korpusy necháme vychladnout na mřížce asi 20 minut, poté je opatrně vyndáme z formy a necháme kompletně vychladnout. Celý postup zopakujeme se zbývajícími dvěma korpusy.


Malinovo-vanilková náplň

Zmražené ovoce dáme do mixéru a rozmixujeme na hladké pyré, nebo nakrájíme čerstvé ovoce na malé kousky. Dáme stranou. Misku od robotu vytřeme papírovým ručníkem pomocí citrónové šťávy, abychom odstranili všechny stopy mastnoty. Přidáme bílky s cukrem a nad vodní lázní mírně vaříme, nepřetržitě jemně šleháme, dokud nedosáhne teplota na 70° C (pokud nemáme teploměr, poznáme to tak, že cukr je rozpuštěný a bílky horké). Mísu vrátíme do robotu a šleháme, až jsou bílky husté, lesklé a spodek mísy je na dotek neutrální, to zabere asi 10 minut. Mísa nesmí být horká, jinak nemůžeme přidat máslo.

Vyměníme šlehací násadu za plochý drtič a přidáme kostky másla, jednu podruhé. Dokud se nespojí, šleháme na nízkou rychlost, až dosáhneme jemné a hladké textury. Pokud se srazí, mixujeme dále a správná textura se vrátí. Je-li směs hodně řídká, dáme ji na 15 minut vychladit a opět mixujeme, dokud se nespojí. Přidáme vanilkový extrakt a sůl, opět mixujeme na nízkou rychlost, až je vše správně propojené. Přidáme ovocné pyré nebo jemně nasekané ovoce a promícháme. Případně můžeme ještě přidat malé množství potravinářského barviva.

Máslová poleva

Do mísy robotu dáme kostky másla a 8 minut šleháme na střední stupeň. Mělo by pak být velmi světlé a krémové. Přidáme zbývající ingredience a šleháme na nízkou rychlost 1 minutu, poté na střední stupeň asi 6 minut. Poleva musí být velmi lehká, krémová a nadýchaná. Nejlepší je použít ji hned na natření dortu.

Dokončení

U všech čtyř korpusů odřízneme horní vystouplou vrstvu, aby byly všechny stejné a rovné. Zbývající horní části dáme stranou. (Můžeme je pak ujídat samotné nebo je nakrájet a spojit zbylým krémem.) První korpus položíme řeznou stranou nahoru na nějakou podložku nebo tác (stejného průměru jako je forma) a ten vložíme na točnu nebo jiný stojan. Použijeme paletový nůž a rovnoměrně natřeme na korpus asi 1/2 šálku máslového krému. Můžeme přidat ozdoby.

Další korpusy pokládáme vždy řeznou stranou dolů. Krémem postupně natřeme všechna patra, pak dort potřeme navrchu a po stranách. Na závěr použijeme cukrářskou stěrku, abychom dort všude uhladili a zbyla nám jen tenká vrstva krému. Jednou rukou pomalu otáčíme točnou a druhou necháme stěrkou ve stabilní poloze lehce se dotýkat stěn dortu. Okraje očistíme nožem. Dáme na 30 minut do lednice vychladit.

Dále si připravíme barevnou polevu. Polevu rozdělíme do tří mističek, dva druhy obarvíme potravinářskými barvičkami. Potom natíráme horní část dortu fialovou polevou, tyrkysovou nebo modrou spodní část dortu a zbývající polevou bez barvy natřeme prostřední část. Opět uhladíme stěrkou. Dort ještě ozdobíme barevnými posypkami a dáme vychladit. Před podáváním necháme dojít dort na pokojovou teplotu.

Dort se dá skladovat při pokojové teplotě zabalený ve fólii 2 dny, v lednici vydrží 5 dní a v mrazáku 2 měsíce. Ale nejlepší je v den, kdy se upeče :)

NAROZENINOVÁ OSLAVA BUDE DOKONALÁ!


MMMMMŇAM


FUNNY SUMMER WITH PASTEL COLORS


BEST SWEET BIRTHDAY GIFT ♥

Copyright 2014VFB Media