O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Mangový tart

    Pondělí, 6. Říjen 2014
Moji milí, dnes jsem si pro vás připravila recept inspirovaný Jamiem Oliverem. Tento nápaditý Angličan přezdívaný šéfkuchař bez čepice mi tentokrát přihrál do cesty recept na nadýchaný oříškový koláč, pro mě s nevšední kombinací šťavnatého manga a crème pâtissière. U nás doma má sice mango využití spíše v asijské kuchyni, milujeme třeba mangový salát na všechny možné způsoby (inspiraci na salát a jiné asijské dobroty najdete v krásné foto kuchařce Michaela Langotha MEKONG FOOD, tu vám prostě musím doporučit), ale uvidíte sami, už po ochutnání prvního sousta se do něj nelze nezamilovat. Mimochodem součástí je další, jiná varianta receptu na crème pâtissière (můžete tak vyzkoušet dva celkem odlišné recepty, umístěné zde na blogu) – tady se do něj navíc zašlehává šlehačka a je tak krásně nadýchaný a chutný, že byste ho jedli do nekonečna.. Mango jako závěrečnou tečku a ozdobu koláče můžete nakrájet na plátky, posypat cukrem a zkaramelizovat pomocí flambovací pistole a pokud není příliš zralé, nechte ho spolu s cukrem změknout a zkaramelizovat přímo na pánvi. Zajímalo by mě, jak vám jde tahle kombinace dohromady – křehké oříškové těsto, vanilkový krém se šlehačkou a plátky šťavnatého manga. Pokud jsem vás nalákala, na nic nečekejte a pojďte mlsat! V angličtině znám dokonce kompliment: Her breath is like honey spiced with cloves, her mouth delicious as a ripened mango.. ♥

Recept

Ingredience:

Těsto

250 g hladké mouky
50 g mletých mandlí
75 g krupicového cukru
175 g vychlazeného másla
1 velké vejce
1 lžička vanilkového extraktu

Crème pâtissière

125 ml polotučného mléka
35 g krupicového cukru
1/2 lžičky vanilkového extraktu
2 žloutky
1 lžička kukuřičného škrobu
1 lžička hladké mouky
200 ml vysokotučné smetany (min. 33%)

Na ozdobu

2 menší zralá manga
krupicový cukr


Pomůcky:

forma na koláč, potravinářská fólie, pečicí papír, robot, vál+váleček na těsto, suché fazole, (flambovací pistole)


Postup

Na těsto si nejprve v robotu promixujeme mouku, mandle, cukr a kostky másla. Mixujeme do té doby, než těsto začne připomínat hrubou strouhanku.

Zvlášť v misce si prošleháme vejce s vanilkovým extraktem a lžící studené vody. To přidáme k první směsi a šleháme, až se z těsta vytvoří pevná koule.

Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme min. 1 hodinu vychladit v ledničce. Troubu si zatím předehřejeme na 180 stupňů.

Na válu rozválíme těsto na 0,5 cm silnou placku a přendáme ho do formy vyložené pečicím papírem. Na něj pak dáme další vrstvu pečicího papíru, který zatěžkáme suchými fazolemi. Dáme péct do trouby dozlatova. Z upečeného koláče odstraníme papír s fazolemi a necháme vychladit.

Na crème pâtissière přidáme do kastrůlku mléko, cukr a vanilkový extrakt a necháme mírně povařit. V další misce šleháme žloutky, až jsou pěkně světlé a krémové, ty pak poprášíme moukou a škrobem a nakonec přidáme prohřátou směs z mléka a znovu krátce prošleháme.

Směs vrátíme zpět do kastrůlku a vaříme ještě asi 2-3 minuty, dokud nezhoustne. Pak jí přendáme do mísy a necháme vychladit. Dále si našleháme smetanu a až krém vystydne, vrátíme misku s našlehanou smetanou do robotu a krém k ní přidáme. Vše důkladně prošleháme. Dáme znovu vychladit.

Z manga opatrně odstraníme slupku a nakrájíme ho vodorovně na tenké plátky. Plátky manga dáme na pánev, posypeme cukrem a necháme zkaramelizovat, případně použijeme flambovací pistoli. Vychlazený krém rozetřeme na upečený korpus a poklademe upravenými plátky manga.



PASSIONFRUIT TART INSPIRED BY JAMIE OLIVER


♥ ♥ ♥ ♥ ♥


JUICY MANGO, HAZELNUT CORPUS, FLUFFY CREME


Copyright 2014VFB Media