O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Švédský mandlový dort

    Pátek, 20. Únor 2015
V poslední době čerpám recepty hlavně ze zahraničních stránek, ale tentokrát jsem s chutí sáhla k oblíbenému časopisu Apetit. Původní recept sice také není český, ale jakmile jsem ho v posledním vydání spatřila, následující “baking day” byl jasný. Milovníci Ikey ho určitě budou znát z místní restaurace, kde si ho občas ráda dám a jsem nadšená, že si ho konečně můžeme udělat sami doma - navíc domácí verze je ještě o něco chutnější! Nemluvím o ničem jiném, než o úžasném skandinávském dortu, který vyniká lahodnou krémovou chutí, připomínající domácí salko, s vláčným mandlovým korpusem a křupavým griliášem. Vůbec v poslední době mi přijde, že skandinávské dezerty jsou jedny z nejlepších a tenhle by určitě byla škoda nevyzkoušet.. P.S. Count the Memories not the Calories!;) Krásný slunečný den!

Recept

Ingredience:


Korpusy

5 bílků
180 g krystalového cukru
150 g mletých neloupaných mandlí

Griliáš

50 g krupicového cukru
20 g blanšírovaných mandlí

Krém

5 žloutků
100 ml smetany na šlehání
90 g krupicového cukru
150 g másla, pokojové teploty

opražené plátky mandlí na ozdobu

Pomůcky:

plech na pečení, pečicí papír, robot, stěrka, paleta


Postup

Dva plechy vyložíme pečicím papírem a zespod obkreslíme na oba papíry tužkou kolo o průměru 20 cm. Troubu předehřejeme na 175 stupňů.

Mísu odmastíme pomocí papírové utěrky citrónovou šťávou a pak v ní vyšleháme bílky dotuha. Pak začneme přisypávat cukr a dále šleháme, až nám vznikne pevný a lesklý sníh.

Nakonec přisypeme namleté mandle a stěrkou je do sněhu opatrně zapracujeme. Sníh rozdělíme mezi dva kruhy a rovnoměrně rozetřeme.

Pečeme zhruba 20 minut v troubě dozlatova. Upečené korpusy necháme částečně vychladnout a pak je opatrně odstraníme z papíru.

Na griliáš smícháme v kastrůlku cukr s trochou vody a necháme bez míchání rozpustit na karamel. Když cukr dostane zlatavou barvu, nasypeme do něj mandle a ještě chvíli rychle mícháme.

Směs přendáme na pečicí papír a necháme vychladnout. Pak ji rozdrtíme v robotu na malinké kousíčky.

Na krém prošleháme žloutky, smetanu a cukr a ve vodní lázni směs zahřejeme, mícháme, dokud nedostaname směs houstou konzistenci asi jako pudink. Nevaříme.

Hotovou směs odstavíme a necháme vychladnout. Studený krém pak prošleháme se změklým máslem, až nám vznikne hladký krém a dáme opět na chvíli vychladnout.

První korpus přendáme na dortový stojan, potřeme asi třetinou krému a posypeme griliášem.

Přidáme druhý korpus a navrchu + po stranách potřeme zbývajícím krémem. Dort dáme ztuhnout do lednice.

Před podáváním ho ještě uhladíme horkým nožem nebo paletou a posypeme opraženými mandlovými plátky.


Best Scandinavian Dessert ♥

Almond & Creamy ♥


Divine Flavor, You Will See..

Copyright 2014VFB Media