O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Mandlový koláč s crème pâtissière a ovocem

    Sobota, 5. Prosinec 2015
Vím, že spousta z vás teď hledá vánoční recepty nebo už dokonce napečeno má, ale nemůžu si odpustit sdílet s vámi dezert lahodný jako z francouzské cukrárny, přestože se hodí spíš na letní dýchánek.. Naštěstí žijeme v době, kdy v zimě není problém sehnat čerstvé ovoce, jako základ si ještě obstarejte namleté mandle a domácí vajíčka a tahle jízda bude stát za to! Je opravdu straaašně dobrý, korpus je neskutečně vláčný, krém zase tak jemný a delikátní a doplněný malinami si drží tu nejvyšší laťku! P.S. Happiness is tea, cake and gossip;-)

Recept

Ingredience:


Mandlový korpus
4 bílky
1/2 lžičky citrónové šťávy
200 g moučkového cukru
200 g mletých mandlí

Crème pâtissière
500 ml mléka
semínka z 1 vanilkového lusku
6 žloutků
špetka soli
70 g krupicového cukru
30 g kukuřičného škrobu
40 g másla

Ovocný topping
200 g ovoce (maliny, borůvky)
1 červené dortové želé

Pomůcky:

dortová forma (24 cm), pečicí papír, robot


Postup

Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Formu vymažeme máslem a dno vyložíme pečicím papírem.

V robotu si prošleháme bílky s citrónovou šťávou do pěny. Přidáme polovinu moučkového cukru a vyšleháme na pevný sníh.

V misce důkladně promícháme mandle se zbylým cukrem a suchou směs pak opatrně přimícháme do sněhu. Přendáme do formy a pečeme asi 30 minut, necháme vychladnout.

Na krém nalijeme do kastrůlku mléko, semínka z vanilkového lusku (můžeme přihodit i lusk, který pak vyndáme) a zahřejeme, nevaříme. V robotu prošleháme do spojení žloutky se špetkou soli, cukrem a škrobem.

Přilijeme jednu třetinu horkého mléka, prošleháme a vlijeme zpátky do kastrůlku se zbylým mlékem. Směs dále opatrně zahříváme na mírném plameni do zhoustnutí, pár minut ještě mícháme a pak odstavíme z plotny.

Po chvilce zašleháme do horké směsi ještě máslo. Krém rozprostřeme na plech, necháme vychladnout, přikryjeme potravinářskou fólií a dáme do ledničky aspoň na dvě hodiny.

Těsně před koncem přípravy vychlazený krém přendáme znovu do mísy robotu a dobře prošleháme. Krémem potřeme mandlový korpus, ozdobíme ho čerstvým ovocem a zalijeme připraveným želé podle návodu.

Necháme ztuhnout v lednici a podáváme! Bon Appétit!

Copyright 2014VFB Media