O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Lemon Meringue Pie

    Sobota, 4. Duben 2015
S tímto koláčem lehkým jako vánek na vás dýchne pravá francouzská atmosféra, ohlala. Objednala jsem si ho naposledy právě ve Francii, přesně takový, jaký má být - z křehkého máslového těsta, citrónového krému a nadýchané bílkové polevy. Lemon meringue pie je hlavně doménou luxusních pařížských cukráren a i tento recept pochází přímo z jedné takové. Můžu říct, že lepší verzi s tak vyváženými chutěmi jsem ještě neochutnala a dám krk na to, že bude i hvězdou všech rodinných oslav! Navíc co je z Paříže, mi nikdy nemůže zklamat.;) Vychutnejte si ho kousek po kousku.. Mějte se fajn a díky, že jste tu! ♥ A nezapomeňte na slova Audrey Hepburn “PARIS IS ALWAYS A GOOD IDEA”;)

Recept

Ingredience:


Těsto

300 g studeného másla
1/2 lžičky soli
200 g moučkového cukru
2 velká vajíčka
500 g hladké mouky
2 lžičky vanilkového extraktu

Citrónová náplň

nastrouhaná kůra ze 4 citrónů
200 ml šťávy z citrónů
300 g krupicového cukru
6 velkých vajíček
4 plátky želatiny
300 g másla

Bílková poleva

7 bílků
450 g krupicového cukru
semínka z 1 vanilkového lusku

Pomůcky:

forma na koláč, robot, potravinářská fólie, pečicí papír, suché fazole, zdobicí sáček + špička (Wilton 1 M)


Postup

Těsto
Všechny ingredience na těsto dáme do mísy robotu a vypracujeme hladké těsto.

To zabalíme do potravinářské fólie a dáme na hodinu odpočinout do ledničky.

Vychlazené těsto necháme chvilku povolit a vyválíme na tenčí placku.

Těsto přendáme do máslem vymazané formy, upěchujeme na dno a po stranách a na závěr promícháme na několika místech vidličkou.

Troubu si předehřejeme na 190 stupňů.

Těsto přikryjeme kusem pečicího papíru a zatížíme fazolemi.

Dáme péct asi na 20 minut.

Pak formu vyndáme z trouby, odstraníme pečicí papír a fazole a vrátíme ho ještě na 10 minut do trouby. Necháme vychladnout.

Citrónová náplň
Želatinové plátky dáme na několik minut do studené vody.

Do kastrůlku vložíme cukr, citrónovou kůru, šťávu a vajíčka.

Směs zahřejeme na nízkém plameni a neustále mícháme.

Když je směs horká, přidáme vymačkanou želatinu a dále mícháme, dokud se želatina nerozpustí.

Pak směs přendáme do mísy robotu, necháme chvíli vychladnout a šleháme. Dále přidáme máslo nakrájené na kostky a prošleháme do hladké konzistence.

Náplň poté nalijeme na vychladlý korpus a dáme ztuhnout do lednice na několik hodin (nejlépe přes noc).

Bílková poleva
Ve vodní lázni zahřejeme v kastrůlku společně bílky, cukr a semínka z vanilkového lusku.

Směs šleháme ruční metlou asi 4 minuty, až se cukr rozpustí a pak směs nalijeme do mísy robotu.

Šleháme asi dalších 7-10 minut, dokud horká mísa nezchladne.

Hotovou polevu přendáme do cukrářského sáčku a koláč nazdobíme od středu po okraje.


SUPER YUMMY PIE ♥

LOVE FRENCH DESSERT ♥


LIGHT AS A FEATHER ♥

via GIPHY

Copyright 2014VFB Media