O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Citrónový páj

    Středa, 10. Únor 2015
Svěží citrónový koláč si dáváme nejraději v létě, ale protože do léta je ještě daleko, proč se nenadopovat vitamínem C v podobě sladkého dezertu už teď v zimě. A ne jen tak ladajakého! Křehká sušenková krusta se dokonale mísí se sladce pikantní náplní z kondenzovaného mléka (které mimochodem jednoduše vyrobíte i doma, ale to až zase někdy příště), smetany a citrónů (pozor - chemicky neošetřených). A aby toho nebylo málo, třešničkou je pak čepice z čerstvě ušlehané smetany, která celý páj krásně podtrhne a vy se budete rozplývat blahem! Nejlepší je, že hned druhý den ráno nastoupíme k ledničce, uřízneme si svůj malý dílek a kultivovaně ho sníme naaranžovaný z talířku, pak ale následuje další fáze, kdy už ho ujídáme rovnou z formy, prostě se té chutě nemůžeme nabažit! Tak si ho určitě upečte;)
    P.S. Ještě se vrátím k samotným citrónům. Kvůli použití citrónové kůry v receptu určitě doporučuju sehnat si citróny v bio kvalitě. Pesticidů z chemicky ošetřených citrónů nabízených v klasických obchodech se evidentně jen tak nezbavíme. I když citrusy omyjeme, případně vydrhneme kartáčkem v horké vodě, škodlivé látky prý dosahují i tak vysokých hodnot. Malou nevýhodou je, že biocitróny je potřeba zpracovat co nejrychleji, protože bez ošetření podléhají hodně brzy napadení plísněmi. A pokud zrovna nepotřebujeme kůru, jen dužinu, stejně citrusy omyjeme, abychom je zbavili případných nečistot a mikroogranismů.
WHEN LIFE THROWS YOU LEMONS, MAKE LEMON PIE;-) Krásný den!

Recept

Ingredience:


Krusta
100 g cerálních sušenek (např. Bebe)
100 g kakaových sušenek (dtto)
100 g másla
60 g krupicového cukru

Náplň
1 plechovka tradičního salka
180 g zakysané smetany (de luxe)
100 ml citrónové šťávy
kůra ze 2 biocitrónů

Na ozdobu
našlehaná smetana 33%
citrónová kůra


Pomůcky:

robot, dortová forma 22 cm, pečicí papír


Postup


1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. V robotu zatím rozdrtíme sušenky a na plotně necháme rozpustit máslo. Necháme chvíli vychladnout a smícháme dohromady společně s krupicovým cukrem. Dortovou formu vymažeme na dně i po stranách máslem, dno vyložíme pečicím papírem.

2. Sušenkovou směs upěchujeme do formy a dáme péct asi na 8 minut doprostřed trouby. Vyndáme a necháme vychladnout. Na náplň ručně promícháme salko se smetanou, citrónovou šťávou a polovinou citrónové kůry. Nalijeme na vychladlý korpus a dáme ještě jednou péct do trouby na 10 minut. Hotový páj dáme vychladnout a pak přendáme do lednice ztuhnout, nejlépe přes noc.

3. Před podáváním si našleháme smetanu dotuha a navrstvíme ji na připravený páj, posypeme zbylou citrónovou kůrou a nakrájíme na menší kousky.. Mmm..


Copyright 2014VFB Media