O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Čokoládový dortík s mandlemi a karamelem

    Pondělí, 7. Červenec 2014
Další narozeninové pečení je tady a s ním i příprava čokoládového dortu. To už je taková malá tradice - když slavnostní dort pro můj protějšek, tak jedině s  čokoládou. Tentokrát jsem ho doplnila o kousky křupavých mandlí a lahodný karamel. Opět jeden z dezertů, na kterém může vzniknout závislost! Je hutný a sytý, přesto vás něco nutí sníst další a další sousto.. tak hurá do něj! Kiss

Recept

Ingredience:

Těsto

200 g hladké mouky
150 g krupicového cukru
180 g másla + na vymazání formy
2 vajíčka
150 ml zakysané smetany
150 g hořké čokolády
60 g mandlí, blanšírovaných
1/2 prášku do pečiva
1 lžička vanilkového extraktu

Toping:

1/2 plechovky karamelového salka
200 ml smetany na šlehání

Karamelové sklo:

100 g krupicového cukru
1 hrst mandlí, blanšírovaných

Pomůcky:

forma o průměru 20 cm, robot


POSTUP

Troubu si rozehřejeme na 180° C. Dortovou formu vymažeme máslem. Připravíme si mísu a přidáme do ní prosátou mouku s práškem do pečiva, cukr, změklé máslo, vajíčka, zakysanou smetanu, plátky mandlí a vanilkový extrakt. Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu, necháme chvíli vychladnout a přidáme k ostatním ingrediencím.

V robotu nebo ručně mícháme, až se všechny suroviny pěkně propojí a vytvoří hladkou konzistentní hmotu. Těsto přendáme do formy a pečeme asi 30 minut. Kontrolujeme zapíchnutím špejle do středu korpusu, při vyndání musí být čistá a suchá. Po upečení necháme dort ještě 20 minut ve formě na mřížce chladnout, pak ho z formy vyjmeme a necháme vychladnout úplně.

Mezi pečením si můžeme připravit toping a karamelovou dekoraci. Na toping si vyšleháme dotuha smetanu na šlehání a pak do ní pomalu zašleháváme karamelové salko. Dáme do lednice vychladit.

V nepřilnavé pánvi nebo rendlíku necháme na mírném ohni rozpustit cukr na karamel, ihned nalijeme na pečicí papír nebo alobal a rychle lžící rozetřeme (pozor při sloupávání na zbytky alobalu), posypeme kousky mandlí a necháme vychladnout.

Korpus rozřízneme nožem na dvě půlky, spodní část naplníme polovinou karamelové šlehačky, překlopíme druhou částí korpusu a vrchní část dortu ještě potřeme zbývající šlehačkou. Vychladlý karamel s mandlemi sloupneme, nalámeme na kousky a šlehačku jím ozdobíme.

Čokoláda a karamel..vzrušující kombinace


Láska je sladká!


FOR INSTANT HAPPY MAN JUST ADD CHOCOLATE :)


Just like in Café de Paris..

Copyright 2014VFB Media