O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Jahodový minidort s růžovým sirupem

    Pátek, 20. Květen 2016
Když jsem ho prvně ochutnala, okamžitě se mi vybavila vzpomínka na můj nejoblíbenější dezert z dětsví, jahodový krém Miláček. Malý kelímek našlehaného smetanového tvarohu byl prostě božský a nezapomenutelný stejně jako náplň v tomhle dortu. Nadýchané vrstvy krému taky krásně doplňuje krusta z máslových sušenek a když seženete bezlepkové, můžete si rovnou užít i jeho bezlepkovou verzi. A co je na jahodovém krému úplně to nejlepší a dodá mu tu správnou nezaměnitelnou vůni a chuť je domácí sirup z květů růže. Na jeho výrobu můžete použít kvalitní sypaný čaj, ale výsledek je skvělý i s dobrým sáčkovým čajem. Takový lahodný sirup je idální jednak do dezertů a jednak vás skvěle osvěží v horkých dnech, stačí k němu přilít vychlazenou vodu a dozdobit mátou nebo citrónem. Taky mě baví zakomponovávat do dezertů nejrůznější jedlé květy a skvělou inspiraci jsem teď našla v krásně zpracované Květinové kuchařce Jany Vlkové, která je mým čerstvým úlovkem. Dozvíte se v ní, jak kombinovat jedlé květy s různými pokrmy během čtyř ročních období, naučíte se jednoduché recepty a nedílnou součástí je i herbář s ilustracemi rostlin, jejich popisy a místy výskytu. Já tentokrát ozdobila dort pelargoniemi, které můžeme kromě okrasních rostlin na zahradě použít i jako léčivé rostliny, k výrobě voňavek nebo právě k dochucení nebo ozdobení pokrmů, kořeny a hlízy se dokonce jedí jako zelenina.. Tak si užívejte všech krás přírody, sladkostí života a zase příště..ahoj!

Recept

Ingredience:


Růžový sirup
25 g sypaného čaje z květů růže (nebo mix)
500 ml vody
500 ml krupicového cukru

Krusta
200 g máslových sušenek (bez lepku)
100 g másla
špetka soli
1 lžíce krupicového cukru

Jahodový krém
600 g mražených jahod
300 g růžového sirupu
150 g kozího sýra (nebo jiného čerstvého sýra)
200 g mascarpone
150 g smetany na šlehání
semínka z 1 vanilkového lusku
200 ml mléka
200 ml vody
10 plátků želatiny (např. Dr. Oetker)

Topping
čerstvé jahody, čerstvé jedlé květiny

Pomůcky:

forma na dort 16-18 cm, pečicí papír, robot, mixér, uzavíratelná láhev


Postup


Nejprve si vyrobíme sirup tak, že přivedem 500 ml vody k varu a v kastrůlku v ní vyluhujeme 25 g sypaného čaje (případně několik pytlíčků). Luhujeme přibližně 30 minut. Vyluhované lístky přecedíme nebo vyjmeme sáčky, k čaji přisypeme cukr a vaříme půl hodiny, až nám vznikne konzistence sirupu. Tekutinu přelijeme do láhve vypláchnuté horkou vodou (já vyplachuju třeba ještě slivovicí pro větší šmrnc) a necháme vychladnout.

Mezitím si vymažeme dno dortové formy máslem a vyložíme pečicím papírem. Sušenky rozdrtíme na drobky a v míse je smícháme s rozpuštěným máslem, cukrem a špetkou soli. Upěchujeme na dno formy a dáme zatím do lednice. Do hrnce dáme mražené jahody spolu s 200 ml vody a pomalu vaříme do změknutí. Pak je přes síto přepasírujeme na pyré a ještě 10 minut převaříme. Dáme vychladnout.

Krém si rozdělíme na dvě části. Na vrchní patro si vyšleháme v misce smetanu na tuhou šlehačku. V jiné míse promícháme kozí sýr, mascarpone, semínka z vanilkového lusku. Do 250 g sýrové směsi přidáme 200 g vychladlého jahodového pyré, polovinu růžového sirupu a celou ušlehanou smetanu. Dáme chladit do ledničky.


Na spodní vrstvu promícháme zbytek sýra, jahodového pyré a růžového sirupu. Do kastrůlku dáme plátky želatiny, přelijeme 200 ml mléka a necháme cca 10 minut nabobtnat. Želatinu pak přendáme na plotnu a za stálého necháme rychle rozpustit. Polovinu vmícháme do prvního světlejšího krému, druhou polovinu do tmavšího. Dobře spojíme. Tmavší krém nalijeme na sušenkovou krustu a vrátíme do lednice vychladit a ztuhnout. Nejdříve za půl hodiny na ní rozetřeme světlejší část.

Dort chladíme několik hodin nebo nejlépe přes noc v lednici. Podáváme ho nakrájený na trojúhelníčky, dozdobený čerstvými jahodami a květy.

VYCHUTNEJTE SI HO NAPLNO! DOBROU CHUŤ!

Copyright 2014VFB Media