O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Jablkový koláč s meruňkovou zavařeninou a slivovicí

    Čtvrtek, 22. Leden 2015
Jablkový koláč má u nás výročí přesně deset let. Dělám ho za ta léta pořád znovu a znovu. A v poslední době prošel i několika vychytávkami - na závěr ho dám pod gril, aby jablka zezlátla a do marmelády přidávám slivovici nebo meruňkovici pro ještě dokonalejší chuť. Máme pro něj s přítelem takovou slabost, že jsme schopni sníst celou půlku na posezení, a to ještě s pořádným kopečkem zakysané smetany nebo řeckého jogurtu (nezavrhuju ani vanilkovou zmrzlinu).. Teď je ideální doba na pečení, propršený den vyžaduje alespoň nějakou aktivitu v teple domova a ostatní to určitě ocení ;) HAPPY WEEKEND ☀️

Recept

Ingredience:


Těsto

100 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
100 g másla, pokojové teploty
1 žloutek
špetka soli
3 lžíce vody

Náplň

4 šťavnatá jablka
50 g másla
3 lžíce hnědého cukru
5 lžiček meruňkové zavařeniny
2 vrchovaté lžíce meruňkovice (slivovice)

zakysaná smetana, bílý jogurt na ozdobu

Pomůcky:

koláčová forma, pečicí papír, potravinářská fólie


Postup

Do mísy prosejeme obě mouky, přidáme špetku soli. V mističce si vidličkou rozmačkáme máslo s jedním žloutkem.

Směs podobnou míchaným vajíčkům pak přendáme do mísy k moukám. Přidáme studenou vodu a zpracujeme vláčné těsto.

Zabalíme ho do fólie a dáme na půl hodiny do ledničky. Zatím si nakrájíme jablka na tenké plátky a zbytky na malé kousíčky.

Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Těsto necháme povolit a pak ho prsty vytlačíme do koláčové formy, kterou jsme si předem vymazali máslem a vyložili pečicím papírem.

Na něj položíme zbytky jablek a navrch pak ozdobíme celými plátky. Ty posypeme cukrem a poklademe plátky másla.

Dáme péct asi na 40 minut, pak přepneme troubu na gril a dalších pět minut necháme opéct dozlatova.

Hotový koláč vyndáme, potřeme zavařeninou svařenou se slivovicí a dáme chvíli chladit na mřížku. Podáváme vychlazený nebo ještě vlažný, ozdobený smetanou, jogurtem nebo vanilkovou zmrzlinou.

Bon Appétit!



Crisp & Delicate ♥

My Favourite Cake ♥

Copyright 2014VFB Media