O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Jablečný tian

    Středa, 15. Červenec 2015
Jablečný dezert TIAN dostal své jméno podle kameninové nádoby, která se používá zejména v Provence při pečení nebo servírování. Ale můžete ho samozřejmě upéct i v klasické koláčové formě. Recept jsem objevila u vyhlášeného provensálského kuchaře Guie Geddy, který ho dostal od svého dědečka. Doporučuji, vychutnejte si ho ještě teplý, a protože není zas tak sladký, skvěle ho doplní vanilková zmrzlina nebo šlehačka s domácí karamelovou omáčkou. Pokud nemáte moc času a nečekaní hosté už jsou skoro za dveřmi, vyzkoušejte právě ten.. CUT MY PIE INTO FOUR PIECES, I DON’T THINK I COULD EAT EIGT ;-)

Recept

Ingredience:


4-5 šťavnatých jablek
75 g másla
100 ml vychlazeného mléka
200 ml smetany na šlehání
100 g mletých mandlí
1 lžíce kukuřičné mouky
4 vejce
3 vrchovaté lžíce krupicového cukru
moučkový cukr na posypání

Pomůcky:

tian nebo klasická forma na koláč


Postup

Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Z neoloupaných jablek vykrájíme jádřince, jablka přepůlíme a nakrájíme na klínky.

Na velké pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejeme máslo, pak přidáme jablka a opékáme asi 5 minut. Občas opatrně promícháme a pak odstavíme.

Ve větší misce šleháme společně mléko, smetanu, mleté mandle a kukuřičnou mouku, pak přidáme ještě cukr a znovu dobře prošleháme. Do směsi přidáme na závěr jablka a opatrně promícháme.

Tian nebo klasickou koláčovou formu vymažeme máslem a nalijeme do ní připravenou směs.

Pečeme max. 45 minut dozlatova.

Ještě teplý koláč podáváme posypaný moučkovým cukrem.

Můžeme ho také doplnit vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou s karamelovou omáčkou.


Copyright 2014VFB Media