O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Jablkový krambl s vanilkovým krémem

    Úterý, 1. Prosinec 2015
Krambl dělám na podzim a v zimě úplně nejraději. Je to taková rychlovka, při které většinou využiju nezdělané ovoce (nejčastěji to jsou asi jablka, ale dokážu si v receptu místo nich dobře představit třeba hrušky nebo ostružiny..), které krásně doplní křupavá drobenka s mandlemi a tentokrát jsem šla za pokušením ještě dál. Když totiž krambl polijete domácím vanilkovým krémem s mascarpone, nebudou vám stačit slova chvály! Pustili jsme se do něj doma v neděli večer ještě zatepla, když venku mrholilo, tak tak jsem stihla zachytit pár snímků pod širým nebem. A přiznávám, že z něj teda napoprvé moc nezbylo, je to totiž absolutně dokonalý zimní dezert, který má u mě jedničku s hvězdičkou a navíc je bez lepku! Užijte si prosincové dny s chutí;-)

Recept

Ingredience:


Krambl
5 velkých červených jablek
šťáva z 1 citrónu
100 g krupicového cukru + 2 lžíce
200 g plátků mandlí
2 lžíce rýžové mouky
1 lžíce kukuřičné mouky
100 g másla, nakrájeného na kostky

Vanilkový krém
100 g krupicového cukru
2 lžíce vody
3 větší žloutky
semínka z 1 vanilkového lusku
250 g mascarpone
80 ml ušlehané smetany

Pomůcky:

forma na koláč, elektrický šlehač, (cukrářský teploměr)


Postup

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Jablíčka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na menší kostky. Přendáme je do formy a zakápneme šťávou z citrónu, posypeme dvěma lžícemi cukru.

V misce smícháme obě mouky s mandlemi a cukrem, přidáme kostky vychlazeného másla a zpracujeme drobenku.

Jablka jí rovnoměrně posypeme a formu dáme péct do vyhřáté trouby na 35 - 40 minut dozlatova. Mezitím si rozpustíme v kastrůlku cukr s vodou a necháme vzniknout cukrový rozvar - odpovídá cca 112 stupňům celsia (pokud nemáte teploměr, nechte cukr důkladně rozpustit a směs chvíli probublat).

V jiné míse prošleháme žloutky s vanilkovými semínky. Ty pak postupně zašleháme do cukrového rozvaru.

Když je vše dobře spojené, opatrně zašleháme mascarpone a na závěr šlehačku. Můžeme dát chvíli vychladit. Ještě teplý krambl polijeme vanilkovým krémem a servírujeme, mňam!

Copyright 2014VFB Media