O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Hruškový koláč po francouzsku (Tartouillat de poires)

    Pondělí, 23. Červen 2014
Hruškový koláč peču během roku často a vždycky to s ním dopadne stejně, nikdy nevydrží do druhého dne. Připomíná mi hruškový tart, jaký pečou ve Francii. Typický francouzský má trošku jiný postup a patří do něj mleté mandle, ale je minimálně stejně tak dobrý a navíc je jednodušší na přípravu. Nejsou na něj potřeba žádné speciální suroviny, stačí, když budete mít kromě základních surovin po ruce nějaké pěkné a šťavnaté hrušky, nejlépe ze zahrádky nebo z trhu. Po upečení ho ještě dozdobím kopečkem crème fraîche (doporučuji vyrobit si domácí ze šlehačky a podmáslí).. Přeji dobré chutnání a nezapomeňte si uhlídat alespoň jeden kousek pro sebe!;)

Recept

Ingredience:

70 g hladké mouky

120 g másla, rozpuštěného

2 vejce

1 prášek do pečiva

špetka soli

100 g krupicového cukru

2 – 3 hrušky

Toping:

crème fraîche

Pomůcky:

šlehač, klasická forma na koláč, pečicí papír


POSTUP

Nejprve si předehřejeme troubu na 180° C.

Do mísy vložíme cukr a obě vejce a šleháme do nadýchané pěny. Postupně přisypeme přesátou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Vše opatrně promícháme. Nakonec přidáme rozpuštěné máslo a opět spojíme na hladké, tekutější těsto.

Potom si oloupeme hrušky, rozkrájíme je na osminky nebo silnější plátky a úhledně rozložíme na dno formy, kterou jsme si předem lehce vymazali máslem a připevnili na ni pečicí papír.

Dále už zbývá jen zalít vyskládané plátky hrušek připraveným těstem. Koláč pečeme za občasné kontroly přibližně 20 - 25 minut.

Když je hotový, vyndáme ho z trouby, necháme jen chviličku odpočinout a překlopíme ho na dortový stojan.

Servírujeme ho ještě vlažný nebo vychlazený s kopečkem crème fraîche.

Stačí jedno sousto..

Zamilujte se do francouzského pečení ♥


TART WITH PEARS..SO JUICY AND SWEET

EATING AND BAKING MAKE YOU HAPPIER!

Copyright 2014VFB Media