O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Dýňový cheesecake s pekany a karamelem

    Středa, 4. Listopad 2015
Z dýně u nás většinou jede jen polévka na tisíc způsobů (jo a výborné italské rizoto), jenže je Halloween a díky němu mě napadlo najít taky nějaký dezert a konkrétně takový, který by byl jako stvořený pro chladné podzimní dny..a dýňový cheesecake, který vás určitě zahřeje na těle i na duši byl na světě! Kromě toho, že je dokonalý sám o sobě, je na něm stejně nejlepší, že se servíruje s luxusním toppingem, jakým je zakysaná smetana, pečené cukrové pekany a domácí karamelová omáčka. Pokud se vám nechce do zdlouhavého procesu pečení, tak zkuste samotné pečené pekany (nebo vlašské ořechy), je to vynikající křupavý pamlsek k dlouhým filmovým večerům nebo si jimi můžete zpestřit snídaňové cereálie. LIFE TASTES BETTER AFTER A SLICE OF CHEESECAKE;-) Ahoj!

Recept

Ingredience:


Korpus
130 g cereálních sušenek (např. Bebe)
75 g másla, rozpuštěného
40 g krupicového cukru
1 lžička mleté skořice

Náplň
250 g ricotty
200 g krupicového cukru
50 g třtinového cukru
2 velká vajíčka
350 g dýňového pyré
80 ml kondenzovaného mléka
2 lžíce kukuřičného škrobu
1 a 1/4 lžičky skořice
špetka muškátového květu

Topping
2 zakysané smetany, vysokoprocentní
50 g krupicového cukru
1 lžička vanilkového extraktu nebo pravé vanilky

Cukrové pekany
1 balení pekanových ořechů
1 bílek
1 lžička studené vody
200 g krupicového cukru
1 lžička skořice
1 lžička soli

Karamelová omáčka
1 a 1/2 lžíce rumu nebo jiného alkoholu
2 lžíce mléka
3 a 1/2 lžíce vysokotučné smetany
70 g krupicového cukru
25 g másla
špetka soli

Pomůcky:

dortová forma 22 cm, tyčový mixér, robot, plech + pečicí papír


Postup

Troubu předehřejeme na 175 stupňů. Formu vymažeme máslem. Spojíme rozdrobené sušenky s rozpuštěným máslem, cukrem a skořicí a napěchujeme do formy. Pečeme asi jen 6 minut, korpus nesmí zhnědnout. Dáme vychladnout.

Na náplň promixujeme ricottu spolu s cukrem do nadýchané konzistence. Dál si uvaříme vydlabaný vnitřek dýně několik minut v horké vodě doměkka a promixujeme tyčovým mixérem na hladké pyré. To přidáme spolu s vajíčky a mlékem do sýrové směsi, prošleháme. Přidáme ještě škrob, skořici a muškátový květ. Mixujeme do spojení. Vzniklou náplň nalijeme na vychladlou krustu, formu položíme ještě na plech a pečeme v předehřáté troubě cca 55 minut - okraje musí být zpevněné, vnitřek ještě trochu volný.

Na topping smícháme zakysanou smetanu s cukrem a vanilkou. Polijeme jím horký upečený cheesecake a vrátíme ještě do trouby na 10 minut. Necháme chladnout na mřížce.

Vychladlý cheesecake skladujeme v ledničce několik hodin, nejlépe přes noc, pak ho uvolníme z formy a ozdobíme pekany a karamelovou omáčkou. Na omáčku zahřejeme v rendlíku alkohol, smetanu a mléko. V jiném kastrůlku necháme rozpustit cukr - až se rozpustí a zhnědne, přidáme máslo, mícháme do rozpuštění a na závěr opatrně přilijeme i horkou smetanovou směs, špetku soli, promícháme a necháme chvíli vychladit, přendáme do nádobky.

Troubu předehřejeme na 120 stupňů. Na cukrové pekany vyšleháme nejprve bílek s vodou na pevný sníh a pekany v něm rovnoměrně obalíme. V misce si promícháme cukr se skořicí a solí a přidáme ho k pekanům.

Pěkně promíchanou směs rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a necháme hodinu péct. Vychladlé pekany rozdělíme na jednotlivé kousky. Před servírováním posypeme cheesecake cukrovými pekany a polijeme karamelovou omáčkou.

Copyright 2014VFB Media