O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Babiččin dvojoříškový dort

    Sobota, 9. Prosinec 2015
Až budete chtít návštěvě osladit den, dávám ruku do ohně za tenhle jednoduchý a rafinovaný dort podle receptu našich babiček (i když nedávno jsem ho našla i u Jamieho Olivera). Dostane vás extrémně vláčné těsto z čerstvých a kvalitních ingrediencí, bez mouky a kombinace čokolády a křupavých ořechů, která k sobě bez debat patří! Prostě jednoduchý a krásný recept! Nesmím zapomenout, že nejlíp chutná až druhý a třetí den, když se důkladně proleží. Těsně před podáváním ho ještě všem ozdobím čertsvě našlehanou smetanou.. Když si ho tak vychutnávám, říkám si, že ho musím začít péct častěji! I naši pejskové by si dali, škoda, že nemůžou čokoládu.:-) Hezký den..

Recept

Ingredience:


145 g vlašských ořechů
145 g mandlí, oloupaných
295 g kvalitní čokolády na vaření
1 zarovnaná lžíce pravého kakaa
220 g másla, změklého
100 g krupicového cukru
6 bílků
6 žloutků
špetka soli

ušlehaná smetana, kávové granulky

Pomůcky:

dortová forma 20 cm, pečicí papír, robot


Postup

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Dortovou formu vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem, strany vysypeme moukou.

Ořechy i mandle nasekáme v robotu najemno. Po chvíli přidáme na kousky nalámanou čokoládu a kakao. Rozmixujeme do spojení.

V jiné misce prošleháme dohladka máslo s cukrem. Do směsi pak postupně zašleháváme jeden žloutek po druhém. Nakonec přisypeme směs ořechů a čokolády.

V odmaštěné míse ještě vyšleháme všechny bílky se špetkou soli na tuhý sníh a opatrně zamícháme do připravené směsi.

Hotové těsto nalijeme do formy a pečeme 50-60 minut podle druhu trouby (zda je těsto upečené zkontrolujeme pomocí suché špejle).

Dort necháme chladnout na mřížce. Mezitím si ušleháme smetanu a dáme ji na chvíli vychladit.

Po vychladnutí dort nakrájíme, ozdobíme šlehačkou a posypeme kávovými granulkami.

Užijte si ho!


Copyright 2014VFB Media