O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Black Forest Gâteau

    Úterý, 30. Prosinec 2014
V zimě jsem vzdala marný boj shánět čerstvé třešně (o černých ani nemluvím), a tak si nejsem jistá, jestli můžu použít pro dort ten správný název s mojí jahodovu verzí. Abych to vysvětlila, jde totiž o oblíbený dort - v angličtině Black Forest Gâteau, známý především pod německým názvem Schwarzwälder Kirschtorte - Schwarzwaldský dort (prý pojmenovaný po pohoří Schwarzwald v jihozápadním Německu, speciálně podle třešňového likéru tohoto regionu, tzv. Schwarzwälder Kirsch). Typický Schwarzwald se skládá ze tří nadýchaných vrstev čokoládového dortu namočeného v třešňovém sirupu, naplněných čokoládou, šlehačkou a třešněmi. Dovolila jsem si tedy v tuto roční dobu část receptu trošku pozměnit, a tak místo třešní obsahuje krém jahody a navíc je také vylepšený mascarpone a navrchu čokoládovou ganache, když už jsou ty Vánoce.. Jen pro zajímavost, pokud byste si ho chtěli dát ve Švédsku, čeká vás také velmi chutný, ale celkem odlišný dezert - Švédský Schwarzwald se totiž vyrábí z bílkových pusinek, lískových ořechů, šlehačky a čokolády.. “Let's face it, a nice creamy chocolate cake does a lot for a lot of people, it does for me.”(Audrey Hepburn) Přeji vám krásný vstup do nového roku a ať vás nikdy neomrzí pečící nálada a chuť na něco sladkého ♥ ♥ ♥

Recept

Ingredience:


Těsto

75 g másla
270 g hladké mouky
30 g kakaa
1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
1 a 1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
335 g krupicového cukru
1 velké vajíčko, pokojové teploty
240 ml zakysané smetany, pokojové teploty
120 ml + 2 lžíce horké vody

Ovoce

250 g celých jahod (třešní)
1 lžíce citrónové šťávy
1/4 šálku třešňového likéru (griotky)
50 g krupicového cukru

Čokoládová ganache

50 g tmavé čokolády
60 ml smetany na šlehání
1 lžíce másla

Mascarpone náplň

250 g mascarpone
3-4 lžíce moučkového cukru
140 ml smetany na šlehání

Dekorace

100 g mléčné čokolády, nasekané
čerstvé ovoce (jahody, třešně)
(griotka)

Pomůcky:

dortová forma 18 cm, robot, pečicí papír, špejle, cukrářská paleta


Postup

Těsto
Troubu předehřejeme na 175°C. Formu o průměru 18 cm vymažeme máslem a vysypeme moukou. V kastrůlku si rozpustíme máslo a necháme ho vychladnout. Prosejeme si do mísy mouku, kakao, prášek do pečiva a jedlou sodu. Pak přidáme sůl, cukr, vajíčko a zakysanou smetanu, rozpuštěné máslo a horkou vodu.

Vše dobře promícháme a vypracujeme hladké těsto. Připravenou směs rozdělíme do tří forem. (Případně postupně zpracujeme do jedné formy.) Pečeme asi 25 minut. Pak necháme těsto 10 minut vychladnout, vyndáme z formy a necháme vychladnout úplně.

Ovoce
Ovoce nakrájíme na kousky a dáme do pánve s citrónovou šťávou, třešňovým likérem a cukrem. Necháme asi 10 minut lehce probublávat, podle tvrdosti ovoce, občas promícháme. (Ovoce by mělo být měkké, ale ne kašovité.)

Odstavíme z plotny a ovoce přecedíme. Necháme ho v mističce vychladnout. Vychladlé korpusy zatím lehce propícháme na pár místech špejlí a polijeme zbývajícím svařeným likérem.

Čokoládová ganache
Čokoládu nasekáme na kousky a přendáme do mísy. V kastrůlku rozehřejeme smetanu s máslem - směs musí být horká, ale nesmí vřít. Pak směsí přelijeme čokoládu, necháme 30 sekund působit a rozmícháme dohladka. Necháme vychladnout.

Mascarpone náplň
V robotu prošleháme mascarpone s cukrem do krémové konzistence. Pak vlijeme smetanu a vyšleháme dotuha.

Dokončení
První korpus položíme na dortový stojan nebo talíř. Potřeme ho částí mascarpone náplní, přidáme polovinu ovoce a část nasekané mléčné čokolády. Položíme další korpus a opět potřeme mascarpone, pokryjeme ovocem a čokoládou.

Položíme poslední patro, které už jen potřeme čokoládovou polevou a ozdobíme ovocem a zbytkem nasekané čokolády. Můžeme ještě na závěr polít třešňovým sirupem. Necháme chvíli vychladit a podáváme. Voilá !


Merry Christmas ♥ ♥ ♥

and Happy New Year ♥ ♥ ♥

Copyright 2014VFB Media