O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Třešňový tart s crème fraîche

    Středa, 24. Červen 2015
Léto oficiálně začalo a s ním doufejme i možnost, jak prožít slunečné dny a prodloužené večery s milými přáteli, se kterými si společně vychutnáme spoustu dobrého jídla třeba při grilováních. A protože nikdy nesmí chybět sladká tečka, mám pro vás prvního vítěze, dezert s čerstvě natrhanými třešněmi, které jsou při takových příležitostech neodolatelným partnerem - představte si křehký mandlový korpus, obložený uvnitř i navrchu šťavnatým ovocem a vrstvami smetanového krému, mňam! Byl by hřích nevyužít všech těch čersvých pokladů ze zahrádky, které nám nabízí toto nejkrásnější roční období! Dorty, koláče, zmrzliny, marmelády..už se chystají! KEEP CALM AND HANG CHERRIES ON YOUR EAR ;-)

Recept

Ingredience:


Těsto

225 g másla
110 g cukru
300 g hladké mouky
50 g mletých mandlí

Kompot

600 g třešní bez pecek a šťopek
semínka z 1 vanilkového lusku
šťáva a kůra z 1 bio pomeranče
200 g Extra želírovacího cukru

Na dozdobení

200 g créme fraiche
300 g smetany na šlehání
30 g moučkového cukru
600 g třešní s peckou a šťopkou

Pomůcky:

koláčová hranatá forma 20x30, nebo kulatá 28-30 cm, potravinářská fólie, robot, pečicí papír, fazole


Postup

Změklé máslo prošleháme s cukrem do hladké konzistence. V jiné míse smícháme prosátou mouku s mandlemi, tu pak přidáme k máslové směsi a uhněteme hladké těsto.

Těsto zabalíme do potravinářské fólie a dáme chladit cca na 2 hodiny do ledničky.

Na třešňový kompot smícháme kousky vypeckovaných třešní, semínka z vanilkového lusku, pomerančovou šťávu a kůru a želírovací cukr a povaříme (necháme probublat) společně asi 3 minuty.

Pak kastrůlek odstraníme z plotny a necháme vychladnout. Koláčovou formu vymažeme máslem, křehké těsto do ní opatrně rozložíme a vytvoříme okraje.

Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Na těsto položíme kus pečicího papíru a ten zatížíme fazolemi. Pečeme nejprve 15 minut.

Potom papír s fazolemi odstraníme a pečeme ještě dalších 10 minut. Necháme vychladnout. Na upečený korpus navrstvíme dobře vychlazený créme fraiche a našlehanou smetanu s moučkovým cukrem.

Zbytek třešní opláchneme, osušíme a ozdobíme jimi koláč. Poprášíme ještě moučkovým cukrem.

DOBROU CHUŤ!


Copyright 2014VFB Media