O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Borůvkový cheesecake s bílou čokoládou

    Středa, 30. Červenec 2014
Cheesecake jsem prvně ochutnala před několika lety, když mi ho daroval přítel první rok k narozeninám. Vyrobil ho pro mě sám a dodnes si pamatuju na tu skvělou chuť ricotty, máslových sušenek a rozpečených jahod. Od té doby jsem se ho naučila dělat sama na různé způsoby - pečený, nepečený, s ricottou, philadelphií nebo mascarpone.. Na tento recept jsem použila dva druhy sýrů, které jsou vlastně kombinací italské kuchyně, která používá syrovátkový sýr Ricotta a americké kuchyně, pro kterou je zase typický sýr Philadelphia. Za moderní zakladatele cheesecaku se sice považují Američané, ale úplně první zmínka o tomto "tvarohovém dortu" sahá až do antického Řecka, jehož chuť a konzistence se samozřejmě od té dnešní značně lišila. Dnes máme nespočetně druhů cheesecaků a jejich náplní, co národ, to jiné suroviny a příprava. Na rozdíl od Ameriky nebo Itálie vyrábí např. v Německu, Holandsku nebo Polsku náplň z obyčejného tvarohu. Dokonce existuje i asijská varianta cheesecaku s příchutí zeleného čaje matcha, liči a manga, který je lehčí a méně sladký. Hodně odlišný je také švédský, tzv. ostkaka , který má svůj specifický postup a podává se s marmeládou a šlehačkou nebo zmrzlinou. Svoji originální recepturu má i australská, belgická, bulharská nebo polská kuchyně atd. Já ho dělám nejraději z čerstvých sýrů a hlavně v létě, kdy je dostatek čerstvého ovoce. Vyzkoušený ho mám s jahodami, malinami nebo borůvkami, úžasná je také příchuť s citrónem nebo limetkou. V zahraničí jsou rovněž populární náplně s dýní, kaštany nebo třeba karamelem. Já jsem v mrazáku objevila borůvky, do náplně ještě přimíchala bílou čokoládu a místo obvyklých máslových sušenek použila karamelové.. Mimochodem, ve Spojených státech se 30. července slaví National Cheesecake Day..co tak milý svátek zavést i u nás? ♥ P.S. Jaký je váš oblíbený druh cheesecaku?

Recept

Ingredience:

Korpus

250 g karamelových sušenek Lotus, rozdrcených
85 g másla, rozpuštěného + na vymazání formy

Náplň

400 g syrovátkového sýra Ricotta, pokojové teploty
300 g smetanového sýra Philadelphia, pokojové teploty
200 g krupicového cukru
1 lžíce vanilkového extraktu
3 vajíčka
100 g zakysané smetany
150 g borůvek (čerstvých nebo mražených)
100 g bílé čokolády, rozpuštěné

Dekorace

200 g borůvek
(borůvkový džem)

Pomůcky:

dortová forma, robot

Postup

Troubu si rozehřejeme na 180˚ C. Na korpus si smícháme v misce rozdrcené sušenky s rozpuštěným máslem.

Vnitřek formy vymažeme zbývajícím máslem a přidáme sušenkový základ. Pořádně ho ve formě upěchujeme na dno a po stranách pomocí hrnku nebo lžíce. Formu vložíme na 10 minut do mrazáku.

Formu vyndáme z mrazáku a pečeme asi 10 minut v troubě. Necháme vychladnout. Teplotu trouby snížíme na 140˚ C.

Na náplň přidáme do mísy cukr a všechny sýry. Mixujeme, dokud není směs hladká, ale pozor, nesmíme přemixovat!

Přidáme vajíčka, jedno po druhém spojíme se směsí, až dostaneme opět krásně jemnou směs. Následuje vanilkový extrakt, zakysaná smetana a rozpuštěná a vychladlá čokoláda. Vše opatrně promícháme stěrkou a přidáme část borůvek. Když je vše propojené, nalijeme krém na upečený a vychlazený sušenkový základ.

V předehřáté troubě pečeme asi 70 minut, až je cheesecake po okrajích zlatavý a uprostřed se ještě lehce chvěje. Necháme ho vychladnout nejprve ve formě, poté ho přendáme do lednice na několik hodin nebo nejlépe přes noc.

Před podáváním ho dozdobíme zbývajícími borůvkami, které předtím můžeme smíchat s trochou teplého borůvkového džemu.

Užijte si jedničnou kombinaci v každém soustu!


Ten pravý letní dezert..sametový, plný čerstvého ovoce..


MAKE YOUR OWN CHEESECAKE FACTORY


JUST SAY CHEESECAKE!

Copyright 2014VFB Media