O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Luxusní mrkvový dort

    Neděle, 12. Duben 2015
Spojení ingrediencí jakými jsou mrkev, vlašské ořechy, jablečné pyré nebo skořice a vanilka vykouzlí z tohoto dortu obzvláště vláčné, svěží a chutově dokonalé dílo, které ještě více podtrhne poleva z krémového sýra a dekorace z kokosových lupínků. Vypadá to, že se stane jedním z mých nejoblíbenějších receptů a nezanevřu na něj už z prostého důvodu, že dorty plněné krémem jsou kromě čokolády mojí největší slabostí. Hodí se třeba na oslavu narozenin - přiznám se, že jsem ho pekla právě k těm svým, což možná zní trochu samolibě, ale upečený byl s láskou pro mé blízké. Ochutnalo ho celkem hodně osob rozličných chutí a vkusu a myslím, že velká chvála byla ode všech upřímná, tak doufám, že ho také někdy vyzkoušíte ;) Fajn týden všem ♥

Recept

Ingredience:


Těsto

150 g másla
3 velká vajíčka
150 g krupicového cukru
120 g třtinového cukru
1 lžička pravého vanilkového cukru (vanilkového extraktu)
180 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1 1/2 lžičky jedlé sody
1 lžička skořice
250 g najemno nastrouhané mrkve
100 g vlašských ořechů, nasekaných najemno
150 ml jablečného pyré (přesnídávky)

Poleva

100 g změklého másla
300 g sýra Philadelphia
150 g moučkového cukru
1 lžička pravého vanilkového cukru

Dekorace

kokosové plátky (např. Alnatura)

Pomůcky:

dvě dortové formy o průměru 18 cm, pečicí papír, robot, pilkový nůž, paletový nůž


Postup

Těsto
Troubu si předehřejeme na 175° C. Formy vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem.

Máslo rozpustíme a necháme vychladnout. Vajíčka šleháme s oběma cukry, dokud není směs nadýchaná a světlá.

Pak přidáme rozpuštěné máslo a vanilku, šleháme dále do spojení. V jiné míse prosejeme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a skořici.

Suchou směs přidáme do tekuté. Opět společně prošleháme do hladké konzistence.

Na závěr přidáme nastrouhanou mrkev, ořechy a jablečné pyré. Spojíme vše dohromady a vzniklé těsto rozdělíme do obou forem. Pečeme asi 40 - 45 minut, nebo dokud nevyjde špejle ven z těsta čistá.

Necháme asi 20 minut chladnout. Odstraníme formu a necháme vychladnout úplně.

Poleva
Změklé máslo ušleháme v robotu, dokud není krásně nadýchané a světlé.

Pak přidáme sýry, moučkový cukr a vanilku a opět ušleháme do spojení. Náplň dáme na chvíli chladit do ledničky.

Kompletace
Vychladlé korpusy rozkrojíme na dvě poloviny pilkovým nožem, aby nám vznikla čtyři patra. První patro položíme na stojan a paletou opatrně natřeme částí polevy (kontrolujeme, aby nám zbyla i na ostatní patra a strany dortu).

Takto natřeme i ostatní patra. Pak naneseme tenkou vrstvu polevy po celém dortu a dáme vychladit na 15 minut do ledničky.

Dort vyndáme a potřeme ještě jednou celý zbývající polevou. Na závěr ozdobíme kokosovými lupínky - lupínky posypeme vršek dortu a na strany je jakoby vhazujeme, na závěř případně jemně přitlačíme prsty.


BEST MOIST CARROT CAKE

AND FLUFFY CHEESE FROSTING


DECORATED WITH COCONUT CHIPS ♥

Copyright 2014VFB Media