O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Banánový Tarte Tatin

    Čtvrtek, 5. Březen 2015
První březnový recept je tu a s ním i úžasný Tarte Tatin, tentokrát ne s jablky, ale banány! Recept už mám schovaný dlouho a moc jsem v něj z počátku nevěřila, typický francouzský koláč s jablky snad nejde trumfnout, ale opak se stal pravdou! Když si k těstu a banánům domyslíte skořici, rum a kůru z pomeranče (ta v něm má opravdu své kouzlo!), přeci jen mě nakonec přesvědčil. A i když většinou jen tak lehce ochutnávám, dneska moc na rozdávání nezbylo:) P.S. Pokud do něj půjdete, určitě nevynechte čerstvě našlehanou smetanu a to pořádný kopec! Dokonalost existuje!
“A BANANA IS NOT A PISTOL, STILL, PLEASE DON’T POINT ONE AT ME.” Krásný den!

Recept

Ingredience:


1 balení listového těsta
3 banány
1/2 lžičky mleté skořice
60 g másla
150 g krupicového cukru
1 vrchovatá lžíce rumu
nastrouhaná kůra z 1 pomeranče

našlehaná a vychlazená smetana na ozdobu

Pomůcky:

pánev s kovovou rukojetí (nebo forma na koláč)


Postup


Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Na pánev s kovovou rukojetí přidáme cukr a máslo a necháme na středním ohni bez míchání rozpustit.

Mezitím si oloupeme banány a rozkrojíme je na poloviny. Listové těsto rozválíme na půl centimetru silnou placku,
v průměru o něco větší než je pánev.

Po pár minutách by se měl začít tvořit z cukru a másla karamel, to je čas opatrně přidat rum a směs chvíli promíchat, až dostane karamel tu správnou zlatohnědou barvu.

Na připravený karamel naskládáme vedle sebe banány řezem dolů. Banány pak posypeme skořicí a pomerančovou kůrou.

Listovým těstem banány zakryjeme, zbývající těsto po obvodu založíme dovnitř pánve. Vidličkou těsto na několika místech propícháme a pánev vložíme do předehřáté trouby.

Pečeme asi 20 mintut dozlatova a dokřupava. Potom pánev opatrně vyjmeme, necháme chvíli vychladnout a s pomocí chňapky koláč překlopíme na velký talíř.

Nakrájený ho podáváme s pořádným kopečkem vychlazené šlehačky, případně s crème fraîche nebo smetanovým jogurtem.


Banana Temptation ♥

with Caramel, Cinnamon, Orange and Rum


Melt in your Mouth ;)

Copyright 2014VFB Media