O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Banana-caramel meringue pie

    Středa, 17. Září 2014
Přemýšlela jsem, jak dát dohromady mé oblíbené ingredience a vytvořit z nich dokonalý dezert. Od dětství totiž miluju banán se šlehačkou, karamelem, oříšky a čokoládou. A tak po malém pátrání předávám recept, který v sobě tohle všechno obsahuje, navíc je doplněný o krém oblíbený u všech cukrářů - crème pâtisserie, to vše položené na pusinkovém korpusu – tzv. meringue. Skromně řečeno „heaven in mouth“, rozplyne se vám v puse a pak pochopíte.. Jinak „MERINGUE“ je především spojován se švýcarskou a francouzskou kuchyní, vyrábí se z našlehaných bílků a cukru, někdy s přídavkem vinného kamene nebo malým množstvím octa (případně se přidává příchuť vanilky, mandle nebo kokosu). Jak vznikl jeho název je sporné, někde se uvádí, že ve švýcarském městečku jménem Meiringe a v 18. století ho prý dovedl k dokonalosti italský šéfkuchař Gasparini. Podle jiných zdrojů jde o francouzské slovo neznámého původu, ale jisté je, že v tištěné podobě se slovo meringue poprvé objevilo v kuchařce François Massialot's ze 17. století. Meringues – pusinky byly tradičně tvarovány mezi dvěma lžícemi, používají se také různé druhy a techniky, nejznámější je však francouzský meringue - cukr vyšlehaný s bílky a italský meringue - za použití cukrového rozvaru. Předem varuji, že jde o opravdovou kalorickou bombu, ale když se o ní podělíte s ostatními a nezapomenete pak na trochu pohybu, nebudete litovat! P.S. Ze všech lásek nejupřímnější je láska k jídlu. - George Bernard Shaw HAVE A NICE DAY ♥

Recept

Ingredience:

Meringue

4 bílky
200 g krupicového cukru

Náplň

1 dávka karamelové omáčky
1 dávka crème pâtisserie
400 ml smetany na šlehání
50 g opražených oříšků, nasekaných
2 banány
30 g čokolády

Pomůcky:

plech na pečení, pečicí papír, robot


Postup

Meringue
Troubu si předehřejeme na 140˚ C.

Bílky vložíme do mísy robotu a dobře prošleháme. Postupně přidáváme cukr, kousek po kousku a pokračujeme ve šlehání, dokud nejsou bílky pevné a lesklé.

Plech vyložíme pečicím papírem a meringue na něj přendáme. Rozprostřeme ho po celém obvodu na rovnoměrnou vrstvu. Dáme do trouby a pečeme 2 hodiny. Necháme vychladnout.

Náplň
Mezitím si připravíme karamelovou omáčku a crème pâtisserie. Obojí necháme vychladnout.

Banány nakrájíme na kolečka. Našleháme dotuha šlehačku. Na pánvi opražíme nasekané oříšky. Nastrouháme čokoládu.

Dokončení
Upečený a vychladlý meringue polijeme vychlazeným karamelem (něco málo karamelu necháme na finální dozdobení).

Poklademe ho kolečky banánu a na ně rozprostřeme nejprve vrstvu crème pâtisserie a dále vrstvu našlehané smetany. Ozdobíme opraženými oříšky a nastrouhanou čokoládou a dáme vychladit do lednice alespoň na 1 hodinu. Před podáváním pokapeme zbývající karamelovou omáčkou.

PUSINKOVÝ KOLÁČ PLNÝ PŘEKVAPENÍ

JEHO NEBESKÁ CHUŤ VÁS NADCHNE !

FRENCH MERINGUE PIE WITH DELICIOUS FILLINGS

EXTRA PLEASURE FOR YOU ♥

Copyright 2014VFB Media