O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Red Velvet Cupcakes

    Sobota, 7. Květen 2014
Když na internetu brouzdám po stránkách o pečení, už delší dobu pokukuji po dortících, které na první pohled zaujmou svou sytě rudou barvou a nadýchanou bílou polevou. Řeč je o Red Velvet Cupcakes. A protože jako správná cupcakes milovnice zkouším pořád nové a nové recepty na nejrůznější těsta a polevy, nesmí tento recept v mé sbírce chybět. Těsto jsem si sice upravila podle svého, ingredience na krém jsem smíchala podle své chuti, ale myslím, že se podle zájmu rodiny, která se na cupcakes sesypala jako vosy na med, výsledek podařil.. Prozkoumala jsem původ receptu a zjistila, že originální verze na Red Velvet Cake (nebo také Red Velvet Cupcakes) prý ve skutečnosti pochází ze Spojených států, konkrétně z New Yorku od slavného hotelu Waldorf-Astoria. V Americe je vyhlášený dodnes, ale poslední roky se tento sametový dort stává čím dál více populární i v mnoha evropských zemích. Jeho vzhled nás na první pohled zaujme svým kontrastem, korpus má typickou červenou až červenohnědou barvou a náplň je tvořena hedvábnou bílou polevou. Základními přísadami jsou pak podmáslí, kakao a mouka. Co se týče červeného zbarvení, používá se dnes hlavně červené potravinářské barvivo, za druhé světové války ale byla například oblíbeným barvivem pasta z červené řepy, která také v dortu přispívala k udržení vlhkosti, nebo se používalo červené víno. Důležitou přísadou je také podmáslí, které dodává dezertu krásnou jemnost. Původně se dokonce do podmáslí přidával ocet s jedlou sodou a díky této chemické reakci tak více vynikla jeho rudá barva a dort byl krásně vláčný a nadýchaný. Já jsem pro svou premiéru zvolila jinou, pro mě jistější variantu bez octa a těsto dopadlo také dobře, bylo krásně vláčné a nadýchané. Pro přípravu krému pak bývá nejčastější ingrediencí smetanový sýr (např. Philadelphia, Buko, variantou může být i Mascarpone nebo pomazánkové máslo), dále máslo nebo šlehačka a vanilkový extrakt. Připravte si pro své blízké sladké pohoštění zabalené do sametu, tak jak to umí v hotelu Waldorf-Astoria;)..

Recept

Ingredience:

Těsto:
400 g hladké mouky
310 g krupicového cukru
2 vejce
180 g másla (nebo Hery s máslovou příchutí)
2 čajové lžičky kakaa
2 čajové lžičky prášku do pečiva
250 ml podmáslí
1 kávová lžička vanilkového extraktu (např. Marks&Spencer)
1 kávová lžička soli
červené gelové potravinářské barvivo (např. Wilton)
Krém:
250 g smetanového sýra (nejlépe Philadelphia, Buko)
200 ml smetany ke šlehání
100 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 kávová lžička vanilkového extraktu
(můžeme také dochutit lžičkou citrónové šťávy)

Pomůcky:
robot, trezírovací sáček


POSTUP

Těsto

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Máslo utřeme s cukrem do pěny, zašleháme postupně obě vejce a šleháme ještě další minutu, přidáme lžičku vanilkového extraktu. V jiné mističce smícháme kakao se třemi lžičkami vody a třemi lžičkami červeného potravinářského barviva. Rozmícháme dohladka a spojíme s máslovo-vaječnou směsí.

V další misce smícháme prosátou mouku, prášek do pečiva a sůl a střídavě je přisypáváme ke směsi spolu s podmáslím a vše ještě krátce prošleháme. Připravené těsto rozdělíme do formy na muffiny, kterou jsme si předtím vyložili papírovými košíčky. Pečeme cca 25 minut. Necháme vychladnout.

Krém

V robotu si nejprve ušleháme šlehačku do pevnější konzistence, k té postupně přidáváme rozmíchaný sýr s oběma cukry a vanilkovým extraktem a šleháme, nám nevznikne nadýchaná a světlá hmota. Vychladlé dortíky nazdobíme krémem pomocí trezírovacího sáčku, případně ozdobíme barevnými posypky.


SAMETOVÉ POTĚŠENÍ ♥


PŘIPRAV SE NA CUPCAKE MÁNII !


RED VELVET…ANOTHER SWEET DAY


RED DELIGHT..


Copyright 2014VFB Media