O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Pomerančové muffiny s mákem

    Pondělí, 28. Březen 2016
Chtěla bych vám popřát krásné Velikonoce a doufám, že si užíváte dobrého jídla a pohody! My to letos doma s pečením a vařením nepřeháněli a trávili tak čas raději v přírodě, taky díky našim rodinám, které nás zásobili spoustou domácích dobrot, hlavně oblíbenou nádivkou a klasickými mazanci. Ale samozřejmě mi to nadalo a přeci jen jsem se pustila alespoň do jednoho sladkého kousku. Pekla jsem opět trochu netradičně a výsledkem jsou ty nejvláčnější pomerančové muffiny, co znám! Prvoplánově nejde o velikonoční recept, ale optimistická barva a svěží chuť a vůně pomerančů ve mně evokuje přicházející jaro. Navíc jsou tyhle šťavnaté muffiny skrznaskrz nabité vitamínem C, který teď v tomto období potřebujeme a to hned načtyřikrát v těstě, sirupu, cukrové polevě a kandované kůře. A v kombinaci s mákem jsou prostě nejlepší! Pozvěte na ně přátele, uvařte si k nim kávu a pozorujte společně jarní přírodu, květiny, shon ptáků a o dokonalý dýchánek máte postaráno;-)

Recept

Ingredience:


Na 12 muffinů

Těsto
150 g másla
160 g krupicového cukru
2 vajíčka
180 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
50 g máku
50 ml šťávy z pomeranče
kůra z 1 pomeranče

Pomerančový sirup
100 g krupicového cukru
šťáva z 1 pomeranče

Cukrová poleva
200 g moučkového cukru
2 - 3 lžíce štávy z pomeranče

Kandovaná kůra
kůra ze 3 pomerančů
350 ml vody
225 krupicového cukru  


Pomůcky:

elektrický mixér, forma na muffiny, papírové košíčky


Postup


1. Kandovaná kůra
Pomeranče omyjeme a všechnu kůru z nich nastrouháme do kastrůlku. Zalijeme studenou vodou a dáme na plotnu vařit na mírném ohni. Když začne voda bublat, vodu z kastrůlku vylejme přes sítko, kůru vrátíme zpátky a opět přelijeme studenou vodou, stejný proces zopakujeme ještě jednou. Při poslední várce dáme do jiného kastrůlku vodu s cukrem a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Převaříme další 4 minuty a pak přidáme přecezenou pomerančovou kůru. Snížíme plamen a vaříme ještě dalších 12 minut. Odstraníme z plotny a necháme luhovat 1 hodinu. Pak kůru přecedíme a necháme okapat.

2. Muffiny
Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Elektrickým mixérem prošleháme cukr se změklým máslem, dokud směs není dobře spojená a nadýchaná. Pak přidáme vajíčka, jedno po druhém zašleháme. V misce prosejeme mouku a prášek do pečiva a přidáme do máslovo-vaječné směsi. Nakonec ještě propojíme s pomerančovou kůrou, šťávou a mákem. Těsto rozdělíme do košíčků a dáme péct doprostřed trouby na 20 minut dozlatova.

3. Pomerančový sirup
5 minut před dopoečením muffinů si připravíme sirup. V kastrůlku zahřejeme pomerančovou šťávu s cukrem, dokud se cukr nerozpustí. Akorát vyndáme hotové muffiny a každý propícháme špejlí na několika místech. Pomocí lžíce každý muffin přelijeme sirupem. Necháme vsáknout a vychladit.


4. Cukrová poleva
Na polevu ještě smícháme pomerančovou šťávu s prosátým moučkovým cukrem - konzistence by neměla být ani hustá ani příliš tekutá - a lžící polijeme vychladlé muffiny.

5. Dokončení
Každý muffin ještě ozdobíme kandovanou kůrou a můžeme podávat!

VESELÉ VELIKONOCE!

via GIPHY

Copyright 2014VFB Media