O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Cupcakes Margarita

    Sobota, 28. Červen 2014
Margarita cupcakes jsou jedním ze skvělých receptů od americké pekařky Jennifer Shea a ocení je určitě všichni, kteří pořádají letní párty nebo oslavu. To pravé letní osvěžení spočívá hlavně v tom, že jsou plné šťavnatých limetek. Také obsahují tequilu, proto jak už název napovídá, připomínají známý mexický koktejl Margarita. (V Americe je Margarita dokonce tak populární, že je na 22. února vyhlášen „National Margarita Day“).. Pokud tedy chceme párty přivést k ještě větší dokonalosti, můžeme je podávat společně s tímto oblíbeným koktejlem.. Tentokrát jsem upekla dvě dávky na oslavu kolaudace, tak snad budou mít úspěch..držte mi palce! A příští dávka exotiky tady třeba s Piña Colada Cupcakes.. Adiós!

Recept

Ingredience:

(2 dávky, 2x12 ks)

Těsto:

1 polévková lžíce + 1 lžička limetkové kůry
1/4 šálku čerstvě vymačkané limetkové šťávy (asi ze 2 středně velkých limetek)
360 g hladké mouky
1 polévková lžíce + 1 lžička prášku do pečiva
1 1/4 lžičky soli
1/2 lžičky jedlé sody
250 ml podmáslí
220 g másla, pokojové teploty
220 krupicového cukru
3 vejce

Máslový krém:

2 lžičky limetkové kůry
3 lžíce čerstvě vymačkané limetkové šťávy
330 g másla, pokojové teploty
380 g moučkového cukru, prosátého
4 lžíce tequily
1 lžička oleje (nejlépe limetkového)
65 ml zakysané smetany

Kandovaná kůra: (nemusí být)

2 limetky (nebo jiné citrusové plody)
1 hrnek krupicového cukru + na obalení
voda

Nebo jiná dekorace:

plátky limetky, strouhaný kokos,..

Pomůcky:

papírové košíčky na cupcakes, robot, forma na muffiny, trezírovací sáček + špička, pečicí papír


Postup

Troubu dáme předehřát na 180 °C. Formu na 12 muffinů vyložíme papírovými košíčky.

Těsto
Nastrouháme si kůru a vymačkáme šťávu z limetek, dáme stranou. Do velké mísy prosejeme společně mouku, prášek do pečiva, sůl a jedlou sodu. V další nádobě spojíme podmáslí s připravenou limetkovou šťávou.

Do misky v robotu přidáme limetkovou kůru, máslo a cukr a na nízký stupeň šleháme do té doby, až je směs krásně hladká a krémová. Pokud je máslo pokojové teploty, mělo by to trvat okolo jedné minuty.. Přidáme vejce, jedno po druhém zašleháme a kontrolujeme, jestli se neuchytila malá část na dně nádoby, v tom případě vždy zbytek vajíčka seškrabeme a ještě prošleháme, než přidáme další vejce. Jako další přidáme natřikrát suchou a nadvakrát tekutou směs. Mixér nastavíme na nejnižší rychlost a vždy šleháme, dokud daná část není pořádně spojená. Nakonec ještě jednou vše prošleháme na hladké těsto.

Necháme ho odpočinout tak 15 minut a před plněním ho jen krátce promícháme. Vyložené formičky plníme do 3/4 a pečeme okolo 20 minut, až jsou košíčky pevné a uprostřed se zachytí na špejli jen několik drobečků. Hotové cupcakes vyndáme z trouby a necháme ještě 5 minut ve formě, potom vyjmeme z trouby a necháme kompletně vychladnout. To samé uděláme s druhou várkou těsta.

Krém
Nastrouháme si kůru z limetky a vymačkáme šťávu, dáme stranou. Do mísy robotu přidáme máslo a na nejnižším stupni šleháme, pak postupně zvyšujeme rychlost. Podle potřeby v průběhu seškrábneme stěrkou máslo z okraje mísy. Šleháme do té doby, až má máslo krásně světlou barvu, je dokonale hladké a když s ním hodíme o stěnu mísy, udělá zvuk podobný plácnutí. Pokud je máslo měkké, trvá tento proces asi 30 sekund, v opačném případě může šlehání trvat i několik minut.

Dále přidáme zakysanou smetanu a opět šleháme dohladka. Přidáme první šálek cukru, když je na nejnižší rychlost dobře zašlehaný, přidáme další šálek. Po přidání všech tří šálků ještě stěrkou seškrabeme hmotu ze stěn a dna nádoby, vsypeme limetkovou kůru, vlijeme limetkovou šťávu, tequilu a olej a šleháme 15 sekund na nejnižším stupni. Potom zvýšíme rychlost, co nejvíce to jde a vyšleháme na dokonale krémovou a hladkou směs, trvá to asi 5 minut. Mezitím párkrát šlehání přerušíme, abychom opět odstranili stěrkou krém ze stěn a dna. Směs by měla být nejprve měkká, poté by měla postupně tuhnout a přibývat na objemu. Pokud krém nepoužijeme hned, vydrží nám ve vzduchotěsné nádobě týden. Před použitím musí mít krém pokojovou teplotu, případně ho ještě našleháme, až je opět tuhý a krémový.

Kandovaná kůra
Limetky oloupeme a kůru nakrájíme na malé proužky, ty přendáme do pánve a přelijeme studenou vodou, přivedeme k varu, scedíme a opláchneme studenou tekoucí vodou. Stejný postup opakujeme ještě dvakrát. V jiném hrnci přivedeme k varu cukr s vodou. Až se cukr rozpustí, přidáme svařenou a okapanou kůru a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a vaříme asi 10 minut, až mají proužky limetky průsvitnou barvu. Odstraníme z plotny, necháme mírně vychladnout a za pomoci děrovací lžíce proužky vyndáme. Necháme na mřížce vychladnout, přendáme na pečicí papír a zasypeme cukrem, až jsou kousky pořádně obalené. Ve vzduchotěsné nádobě vydrží při pokojové teplotě až 1 měsíc.

Vychladlé košíčky zdobíme pomocí trezírovacího sáčku máslovém krémem, posypeme kandovanou kůrou z limetek, případně přidáme plátek limetky a strouhaný kokos.


CUPCAKES, LIMETKY, TEQUILA..NEVŠEDNÍ KOMBINACE CHUTÍ

A letní párty začíná!!


FLAVOR WITH FRESH INGREDIENTS..

PLANE YOUR PARTY WITH MARGARITA!

Copyright 2014VFB Media