O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Čokoládovo-banánové cupcakes s mascarpone a karamelem

    Neděle, 1. Únor 2015
Rodina a mí přátelé jim bez rozmýšlení udělili první místo v aktuálním cupcake žebříčku. Prostě tenhle recept CC maniakům určitě nesmí chybět v jejich sbírce! Jsou extra super čokoládové, díky podmáslí a banánům neskutečně vláčné. A pro ty, co moc neholdují máslovým krémům ještě navíc s dokonalou nadýchanou polevou z mascarpone a šlehačky, přelité božkou karamelovou omáčkou s kapkou alkoholu. Nevím, co víc bych mohla dodat..vraždila bych pro ně! ONCE UPON A TIME I ATE A CUPCAKE AND I LOVED IT ♥ ♥ ♥

Recept

Ingredience:


cca 20 cupcakes

Těsto

300 g hladké mouky
80 g kakaa
1 polévková lžíce prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
250 g krupicového cukru
100 g másla
240 g podmáslí
2 velká vajíčka
2 zralé banány
150 g tmavé čokolády (70%), nasekané

Karamelová omáčka

1 a 1/2 lžíce rumu (bourbonu)
2 lžíce mléka
3 a 1/2 lžíce vysokotučné smetany
70 g krupicového cukru
25 g másla
špetka soli

Mascarpone poleva

250 g mascarpone
2 lžíce moučkového cukru
150 ml smetany na šlehání

Pomůcky:

forma na muffiny, papírové košíčky, robot, cukrářský sáček + špička


Postup

Troubu si předehřejeme na 200° C. Formu vyložíme papírovými košíčky. V jedné míse smícháme prosátou mouku, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu a špetku soli. Dáme stranou.

V druhé míse spojíme cukr, rozpuštěné máslo, podmáslí, vajíčka a rozmačkané banány. Nato přidáme k tekuté směsi suchou a vše dobře promícháme. Na závěr přimícháme tři čtvrtiny čokolády, nasekané na malé kousky.

Těsto rozdělíme mezi 20 košíčků. Plníme je téměř po okraj a každý ještě posypeme zbylými kousky čokolády. Pečeme asi 15-18 minut (špejle musí vylézt z těsta téměř čistá).

Na karamel zahřejeme opatrně v rendlíku rum (bourbon), mléko a smetanu, nevaříme. Zároveň v jiném kastrůlku zahřejeme cukr. Když se cukr začne rozpouštět, začneme ho míchat.

Až dostane zlatohnědou barvu karamelu, přidáme máslo a dobře promícháme. Velmi opatrně nakonec přilijeme zahřátou smetanovou směs. Mícháme dohladka, přidáme špetku soli a odstavíme z plotny.

Hotový karamel nalijeme do skleničky a necháme vychladnout. Na polevu si v robotu prošleháme mascarpone
s cukrem. Pak přidáme smetanu a šleháme ještě několik minut do zhoustnutí.

Polevu můžeme dát na chvíli vychladit do ledničky. Pak ji přendáme do cukrářského sáčku se zdobičkou a vychladlé košíčky ozdobíme. Na závěr přes polevu přelijeme vychladlý karamel. Veselé mlsání!


Life is as Sweet Cupcake ♥

CC Make Me Happy ♥

100 % Yuminess

Copyright 2014VFB Media