O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Citrónové cupcakes s ostružinovou polevou

    Úterý, 8. Září 2015
Třešně, jahody, borůvky, broskve.., dezerty s ovocem se v letních dnech prostě sami nabízí, o to víc když jsou z domácích zásob ze zahrádky. Vlastnoručně vypěstované ostružiny tu ale ještě nebyly (jsou i krásně fotogenické)! Při tom přemýšlení, co dobrého z nich udělám, jsem stihla polovinu sníst jen tak, ale na polevu citrónových cupcakes naštěstí ještě zbylo. Těsto bylo tentokrát mimořádně vláčné a nadýchané a poleva zjemněná sýrem s ostružinovou omáčkou dovedla cupcaky k dokonalosti. A musím uznat, že spojení citrónů a ostružin má skvělý šmrnc (ale klidně vyzkoušejte i borůvky nebo maliny). I HAVE A SKINNY GIRL INSIDE ME SCREAMING TO GET OUT BUT I SHUT HER UP WITH CUPCAKES! ;-) Krásný den

Recept

Ingredience:


12 cupcakes

Těsto
210 g krupicového cukru
100 g změklého másla
2 vajíčka, pokojové teploty
1 lžička vanilkového extraktu
nastrouhaná citrónová kůra ze 2 citrónů
120 g hladké mouky
špetka soli
2 lžičky prášku do pečiva
125 ml podmáslí
1 lžíce citrónové šťávy

Poleva
1 lžička vanilkového extraktu (nebo pravé vanilky)
150 g změklého másla
120 g moučkového cukru
100 g čerstvého sýra
šťáva z 1 citrónu
2 hrsti čerstvých ostružin

Ozdoba
zbylá ostružinová omáčka
zbylé ostružiny

Pomůcky:

forma na muffiny, papírové košíčky, robot, mixér, cukrářský sáček + špička


Postup

Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky.

Změklé máslo promixujeme s cukrem, až získáme světlou hmotu. Do ní přidáme postupně obě vajíčka, dobře spojíme.

Přimácháme ještě vanilkový extrakt a citrónovou kůru. V jiné míse prosejeme hladkou mouku, sůl, prášek do pečiva.

Smícháme podmáslí s citrónovou šťávou a vše přidáme k máslovo-vaječné směsi. Prošleháme do hladké konzistence.

Pomocí naběračky na zmrzlinu rozdělíme vzniklé těsto do formy. Dáme péct doprostřed trouby na 25-30 minut.

Necháme vychladnout na mřížce. Ostružiny dáme do mixéru, pokapeme trochou citrónové šťávy a promixujeme na hladkou omáčku.

Tu ještě můžeme propasírovat přes sítko, abychom se zbavili semínek. Dáme stranou. Na polevu prošleháme máslo s vanilkovým extraktem (nebo pravou vanilkou), přidáme zbylé ingredience a opatrně šleháme do spojení.

Na polevu prošleháme máslo s vanilkovým extraktem (nebo pravou vanilkou), přidáme zbylé ingredience a opatrně šleháme do spojení.

Nakonec přilijeme ostružinovou omáčku. Pokud by měla být konzistence moc řídká, necháme si část omáčky na ozdobu.

Polevu přendáme do cukrářského sáčku se špičkou a vychladlé cupcakes jí ozdobíme. Navrch můžeme přidat ostružinu a trochu zbylé omáčky.


Copyright 2014VFB Media