O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Banánové cupcakes s čokoládovo-karamelovou polevou

    Čtvrtek, 23. Říjen 2014
Zdravím vás všechny. Dnes připojuji další cupcakový recept - tentokrát je těsto plné banánů, čokolády a křupavých oříšků. Košíčky jsou dobré i jen tak samotné, zvláště budou chutnat těm, co si oblíbili banánový chlebíček. Kdo by váhal s polevou, i když je trochu složitější než výroba samotných muffinů, chutná tak skvěle, že stojí za to dát si s ní tu práci. Jejím základem je karamelová omáčka, kterou přelijeme kousky tmavé čokolády a do vychlazené směsi pak ještě zašleháme kostky másla. A koho baví zdobení cupcakes, může se vyřádit s nejrůznějšími tvary a ornamenty. Miluju ten proces, kdy z obyčejného košíčku vznikne vlastně takový malý sladký klenot třeba ve tvaru růže. A hned máte efektní dárek na každou oslavu, který navíc krásně ladí s barvami podzimu. P.S.: Nezapomeňme, jedinou možností jak se zbavit pokušení je podlehnout mu.. KRÁSNÝ ZRZAVÝ PODZIM !

Recept

Ingredience:


Těsto

315 g hladké mouky
3 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
230 g másla, pokojové teploty
300 g krupicového cukru
4 velká vajíčka
85 ml teplého mléka
2 zralé banány, rozmačkané
40 g lískových nebo vlašských ořechů, nasekaných
50 g čokolády, nasekané (nebo čokoládových vloček)

Poleva

450 g nasekané čokolády
1 dávka karamelové omáčky (v postupu dole naleznete info navíc)
1 lžička vanilkového extraktu
450 g másla

Pomůcky:

robot, forma na muffiny, papírové košíčky, cukrářský sáček + špička


Postup

Troubu předehřejeme na 180° C.

Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky. Dáme stranou.

Společně prosejeme do misky mouku, prášek do pečiva a sůl. Také dáme stranou.

Do mísy robotu přidáme cukr a máslo a mixujeme do hladké a nadýchané směsi.

Rychlost snížíme na minimum a přidáme vajíčka, jedno po druhém zašleháme do směsi.

Nakonec vsypeme suché ingredience a přidáme teplé mléko, rozmačkané banány, čokoládové vločky a nasekané ořechy. Mixujeme, až se vše krásně propojí.

Hotové těsto přendáme pomocí naběračky na zmrzlinu do připravených košíčků.

Dáme do trouby a pečeme asi 18 minut. Pak necháme úplně vychladnout.

Na čokoládovo-karamelovou polevu si dáme do mísy nasekanou čokoládu.

POZOR, při výrobě karamelové omáčky tentokrát ale ještě navíc přidáme do kastrůlku s cukrem a vodou 2 lžíce tekuté glukózy nebo kukuřičného sirupu a přidáme zde také větší množství smetany na šlehání (místo 85 ml) tj. 200 ml a vynecháme máslo, jinak pokračujeme podle návodu.

Horkou karamelovou omáčku přelijeme přes čokoládu a necháme několik minut odpočívat. Nato ji rozmícháme dohladka.

Vychladlý čokoládový karamel pak přidáme do mísy robotu spolu s vanilkovým extraktem a mixujeme, dokud není dno misky na dotek neutrální.

Nakonec přidáme máslo, kousek po kousku ho zašleháme do polevy.

Směs musí mít ve finále světlou a hedvábnou texturu (zabere to cca 7 minut). Hotovou polevu dáme na chvíli vychladit do ledničky. Pak ji přendáme do cukrářského sáčku a ozdobíme jí připravené košíčky (růžičky tvoříme pomocí trezírovací špičky Wilton 1M).



BEST CHOCOLATE-CARAMEL TEMPTATION ♥

LOVE CUPCAKE WITH FROSTING ♥


A DESSERT SIN EVERYONE LOVES TO COMMIT


CELEBRATE !

Copyright 2014VFB Media