O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Oříškový dort & Karamelové laskonky

    Sobota, 24. Září 2016
Na podzim a v zimě mě pečení baví stejně nejvíc. Přeci jen oproti létu se lépe tráví čas v kuchyni a na sladké je tak nějak víc chuť. Úplně nejradši mám podzimní víkendy, kdy přijdeme lehce promrzlí z procházky se psy a čeká na nás horký čaj a nějaký domácí dezert. Jedním takovým, který se k čaji mlsá úplně perfektně, je tenhle oříškový dort s topingem z mléčné čokolády. Je nesmírně jednoduchý a není v něm žádná mouka, jen spousta lískových oříšků. A i přesto mi nějaké zbyly, tak se teď o víkendu budeme mít, upekla jsem k němu ještě domácí laskonky s karamelovým krémem, ty jsou také úplně božské, ke kávě i čaji.. Užívejte si podzimního mlsání!

Recepty


OŘÍSKOVÝ DORT S MLÉČNOU ČOKOLÁDOU

150 g lískových oříšků
150 g krupicového cukru
3 žloutky
3 bílky

Toping
100 g kvalitní mléčné čokolády
20 g másla
hrstka oříšků

Pomůcky:

elektrický mlýnek, robot nebo elektrický mixér, dortová forma 22 cm, pečicí papír


Postup


1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Formu na dort vymažeme máslem a vyložíme pečicím papírem. Na korpus si rozmixujeme najemno lískové oříšky. V misce našleháme bílky do pevného sněhu. V jiné misce zase žloutky s cukrem, až jsou hezky nadýchané a světlé. Do žloutkové směsi pak opatrně přidáme oříšky a na závěr přimícháme sníh z bílků. Připravenou směs nalijeme do formy a dáme péct zhruba na 25 minut.

2. Korpus necháme na mřížce vychladnout. Ve vodní lázni si zatím rozpustíme čokoládu, pak přidáme máslo a mícháme, dokud se ingredience krásně nespojí. Vychladlý dort vyndáme z formy, potřeme rozpuštěnou čokoládou a ozdobíme zbylými oříšky. Můžete ho jíst hned nebo nechat nejprve polevu ztuhnout, v obou případech chutná skvěle!


DOMÁCÍ LASKONKY S KARAMELOVÝM KRÉMEM

Na 2 plechy

3 bílky
165 g krupicového cukru
85 g mletých oříšků
50 g moučkového cukru

Karamelový krém
1 plechovka karamelového Salka
250 g změklého másla

Pomůcky:

plechy na pečení, pečicí papír, cukrářský sáček + špička, elektrický mixér nebo robot, nerez mísa



Postup


1. Troubu si předehřejeme na 130 stupňů. Na laskonky si nejprve našleháme bílky s krupicovým cukrem, nejlépe
v nerez nádobě. Šleháme do tuhého bílého sněhu asi 15 minut. Pak mísu s bílky přendáme na vodní lázeň a šleháme dalších 5 minut, sníh by měl ještě více zhoustnout. Necháme mírně zchladnout a pak opatrně zamícháme do bílků mleté oříšky a moučkový cukr. Na plech vyložený pečicím papírem nastříkáme pomocí cukrářského sáčku tvar laskonky, jednu vedle druhé. Vložíme do trouby, po 15 minutách snížíme teplotu na 80 C a sušíme dalších 45 minut. Hotové laskonky vyndáme z trouby a necháme úplně vychladnout.

2. Na karamelový krém si v míse jednoduše prošleháme karamelové Salko s máslem dohladka a dáme na chvíli do lednice, případně rovnou plníme vychladlé laskonky pomocí cukrářského sáčku a špičky. Na polovinu vychladlých laskonek naneseme krém a druhou polovinou přiklopíme. Můžeme je jíst hned nebo je dáme do lednice chladit před servírováním.

Laskonky - zdroj receptu: říjnový Apetit

Copyright 2014VFB Media