O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Narozeninový sladký bar

    Středa, 28. Únor 2018
Dneska mám pro vás malou reportáž z narozenin naší malé Mily, která s námi oslavila 1. rok na světě:-) Uspořádala jsem rodinnou oslavu a dala si mimo jiné za úkol vymyslet výzdobu, které měla vévodit růžová a zlatá. V takovém stylu jsem se snažila vyladit i všechny dezerty, které pak byly součástí sladkého baru. Už asi měsíc dopředu jsem v hlavě začala spřádat plán receptů, jaké dobroty upeču, aby je zároveň mohla ochutnat i naše oslavenkyně Mili (takže jsem chtěla určitě vynechat čokoládu, těžké máslové krémy atd.), protože hlavně jí patřil tenhle den! Vymyslela jsem si tedy čtyřpatrový dort, který byl nakonec neskonale vláčný, myslím hlavně díky přidání domácího citrónového sirupu do korpusu. Korpusy jsem plnila tvarohem, šlehačkou a čerstvými malinami (vlastně takovým domácím pribináčkem:-), a pak už jsem jen dort dozdobila dekoracemi v růžové a zlaté. Cupcakes byly z vanilkového těsta s kousky čerstvého ovoce, tentokrát s borůvkami a banány, košíčky jsem zdobila jemným krémem z mascarpone, smíchaným s pár kapkami růžové barvy. A do třetice jsem ještě napekla bílkové pusinky a ty jsem také zkrášlila růžovou a zlatou. Makronky, přiznám se bez mučení, jsem tentokrát nepekla, ale jen dozdobila pomocí špejle různými nápisy a motivy zlatým prachem. Další dekorace jsem pak vyrobila z třpitivého papíru podlepeného kartonem, kolem rozvěsila balónky a sladký narozeninový bar byl na světě! Jsem ráda, že všechny mé receptové nápady vyšly na jedničku, všem dospělým i dětěm chutnalo a oslava se myslím povedla úplně skvěle! Tak doufám, že vás mé recepty třeba inspirují k uspořádání podobné dětské oslavy, na kterou si ponesete krásnou vzpomínku.. HAPPY BIRTHDAY, MILI♡

Narozeninový dort se smetanovým krémem, malinami a bílou čokoládou


Korpus
350 g másla
350 g krupicového cukru
125 ml citrónového sirupu
5 vajíček
350 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky soli

Krém
350 ml smetany na šlehání (nejlépe 40%)
500 g plnotučného tvarohu
2 lžičky vanilkového extraktu
2 lžíce moučkového cukru (nebo podle chuti)
250 g čerstvých malin

Poleva
1/3 zbylého krému + gelová potravinářská barvička růžová

Topping
100 g bílé čokolády
60 ml smetany na šlehání
zlaté barvivo (zlatý prach + pár kapek vodky, příp. citrónové šťávy)
čerstvé květy, makronky, pusinky, ..


TIP Domácí citrónový sirup:
200 ml šťávy z citrónů
100 ml vody
200 g krupicového cukru
Všechny ingredience na sirup dáme do rendlíku a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Přelijeme do nádoby a necháme vychladnout. Pro výraznější chuť necháme sirup alespoň dva dny uležet v ledničce v uzavřené skleničce..


Pomůcky:

1-2 dortové formy 20 cm, pečicí papír, robot, špejle, cukrářský sáček + špička, cukrářský nůž, štětec


Postup

1. Předehřejeme si troubu na 180 stupňů. Máslo, cukr a sirup dobře prošleháme do pěny. Přidáme vajíčka, jedno po druhém zašleháme. Mouku, prášek do pečiva a sůl třikrát prosejeme. Pak suchou směs přidáme do těsta a dobře promícháme ručně. Těsto nalijeme do dvou 20 cm dortových forem, vymazaných máslem a vyložených pečicím papírem. Pečeme asi 30 minut. Kontrolujeme špejlí a pak necháme vychladnout. Oba korpusy rozřízneme na dvě části a začneme skládat dort s krémem. První korpus podmázneme na dortovém podnose trochou krému, aby lépe držel na svém místě a patra plníme krémem. Na krém si vyšleháme dohladka tvaroh, přidáme vanilkový extrakt a postupně i prosátý moučkový cukr. Na závěr přilijeme smetanu a ušleháme dotuha.

2. Na každé patro vrstvíme krém - ručně lžící nebo pomocí zdobicího sáčku a špičky, uhladíme a na krém ještě navrstvíme část rozmačkaných malin, přikryjeme posledním čtvrtým korpusem a dáme chladit do lednice. Na polevu by nám měla zbýt asi třetina krému. Tu smícháme s pár kapkami potravinářského barviva a vzniklou polevou potřeme vnějšek a vrch dortu za pomoci cukrářského nože. Dáme do ledničky ztuhnout. Na topping z bílé čokolády svaříme smetanu, polijeme jí kousky bílé čokolády a rozmícháme dohladka. Necháme vychladnout, pak ji přendáme do zdobicího sáčku se špičkou s malým otvorem a ozdobíme jí dort. Dáme do lednice ztuhnout. Potom si rozmícháme práškovou zlatou barvu s trochou vodky (nebo citronové štávy) a štětcem nanášíme na ztuhlou polevu z bílé čokolády zlatou barvu. Necháme zaschnout v lednici. Před podáváním dort dozdobíme - přidáme čerstvé jedlé květy, makronky a pusinky + další libovolnou dekoraci.


Vanilkové cupcakes s ovocem a mascarpone

Na 12 cupcakes

Těsto
2 vajíčka
100 g krupicového cukru
50 g másla
250 ml mléka
200 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
100 g banánu / čerstvé borůvky
1/2 vanilkového lusku

Topping
250 g mascarpone
170 ml smetany na šlehání 33%
2 lžíce moučkového cukru
gelové potravinářské barvivo růžové

Pomůcky:

forma na muffiny, papírové košíčky, robot, cukrářský sáček + špička



Postup

1. Troubu si předehřejeme na 190 stupňů. Do mísy robotu přidáme máslo a šleháme 3 minuty do světlé pěny. Nato přidáme cukr a postupně zašleháme i vajíčka. Mouku prosejeme s práškem do pečiva do mísy a pak ji střídavě a po částech přisypáváme do vaječné směsi spolu s mlékem. Přimícháme ještě semínka z vanilkového lusku a plníme košíčky vzniklým těstem do do 2/3. Na závěr ještě přidáme doprostřed košíčků kousky rozmačkaného banánu nebo pár kuliček borůvek. Pečeme asi 25 minut, ke konci pečení zkontrolujeme těsto špejlí, zda je hotové. Cupcakes necháme chladnout ve formě a po chvíli je přendáme na mřížku vychladnout úplně. Na polevu si v robotu prošleháme mascarpone s cukrem, přidáme smetanu a šleháme ještě pár minut do zhoustnutí. Přidáme pár kapek růžového barviva a ručně, např. špejlí párkrát promícháme v krému. Krém přendáme do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou a vychladlé košíčky ozdobíme.


Pusinky se zlatým prachem

Na 2 plechy

2 bílky, pokojové teploty
140 g krupicového cukru
špetka soli
1/2 lžičky vanilkového extraktu
gelové potravinářské barvivo růžové
zlatý prach + několik kapek vodky (citrónové šťávy)

Pomůcky:

2 plechy, pečicí papír, robot, cukrářský sáček + špička, štětec



Postup

1. Troubu si předehřejeme na 160 stupňů. Dva plechy vyložíme pečicím papírem. V robotu začneme šlehat bílky se špetkou soli, když se začne tvořit sníh, přidáváme postupně cukr, nakonec i vanilkový extrakt a přepneme robot na nejvyšší rychlost. Za několik minut bychom měli mít pevný lesklý sníh. Ručně pak špejlí, namočenou v růžovém barvivu, párkrát projedeme ve sněhu. Cukrářský sáček se zdobicí špičkou naplníme sněhem a na plech vedle sebe tvoříme malé pusinky. Oba plechy najednou přendáme do trouby a snížíme teplotu na 120 stupňů. Pečeme cca hodinu, přičemž několikrát otevřeme na pár vteřin troubu, aby odcházela z trouby vlhkost. Vychladlé pusinky částečně potíráme zlatým prachem rozmíchaným v několika kapkách tekutiny a necháme zaschnout..



via GIPHY

Copyright 2014VFB Media