O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Pralinková zmrzlina s čokoládou, karamelem a oříšky

    Středa, 24. Srpen 2016
Léto ještě nekončí a i kdyby, tuhle zmrzku si budete chtít dělat doma pořád, třeba i na podzim k pěknému filmu.. Je to čokoládová bomba, kterou dokonale doplňují nasekané karamelky, lískové oříšky a karamelová omáčka - tzv. butterscotch sauce, jejímž základem je vždy hnědý cukr, máslo a smetana. Samostatně můžete recept na ni využít i jinde, např. jako přeliv na vanilkovou zmrzlinu nebo poháry, výborná je ještě horká na jablečném koláči nebo palačinkách. Existuje i kupovaná verze, ale tahle domácí stojí za to! Určitě si sežeňte kvalitní čokoládu a dobré zmrzlinové kornoutky, které už se dnes prodávají běžně v obchodech a o nebeský letní dezert pro děti i dospělé máte postaráno! KRÁSNÝ ZBYTEK LÉTA ;-)

Recept

Ingredience:


70 g kakaa
100 g hnědého cukru
200 g krupicového cukru
360 g plnotučného mléka
700 g smetany
2 lžičky vanilkového extraktu
semínka z 1 vanilkového lusku
75 g hořké čokolády, kvalitní, nahrubo nasekané
75 g čokoládových karamelek nebo jiných čoko bonbónů, nahrubo nasekaných
75 g měkkých karamelek, nahrubo nasekaných
cca 200 g butterscotch omáčky
120 g lískových oříšků
2 lžičky tekutého medu
Butterscotch omáčka:
230 g smetany
150 g hnědého cukru
60 g másla, nakrájeného na kostičky
1 lžička vanilkové esence
špetka soli


Pomůcky:

zmrzlinovač (nemusí být), nádoba na zmrzlinu vhodná do mrazáku, zmrzlinové kornoutky (např. Kaufland, Makro..), porcovač na zmrzlinu


Postup


1. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Oříšky rozložíme na pečicí papír a pokapeme medem. Pečeme je asi 10 minut, během pečení je dvakrát prohodíme na plechu. Vyndáme, necháme vychladnout a pak rozdrtíme na malinké kousky. Trochu si dáme stranou na ozdobu hotové zmrzliny.

2. Všechny ingredience na butterscotch omáčku přivedeme k varu na středním ohni, poté plamen snížíme a necháme mírně probublávat 7-8 minut, až tekutina zhoustne. Kroužíme kastrůlkem, mícháme, pak odstraníme z plotny a necháme vychladnout.

3. Do větší mixovací nádoby dáme kakao, oba cukry, mléko a smetanu. Dobře směs prošleháme, dokud se cukr úplně nerozpustí. Přidáme vanilku a promícháme do spojení. Mísu přikryjeme potravinářskou fólií a necháme v lednici přes noc odpočinout.


4. Ráno přendáme směs do zmrzlinovače a mixujeme 30 minut nebo podle instrukcí konkrétního zmrzlinovače. 5 minut před koncem mixování přidáme nasekanou čokoládu a nasekané karamelky – karamelové i čokoládové, dobře promícháme. Pokud zmrzlinovač nemáme, prošleháme směs ručním šlehačem nebo kuchyňským robotem.

5. Nakonec dáme 1/3 zmrzliny do nádoby na zmrzlinu, navrch dáme pár lžic butterscotch omáčky - lžící ji hezky rozetřeme po celé ploše, posypme 1/3 rozdrcených oříšků. Další vrstvu opět zopakujeme, přidáme 1/3 zmrzliny, omáčku a 1/3 oříšků, prostě pokračujeme ve vrstvení, dokud vše nespotřebujeme. Připravenou zmrzlinu přendáme do mrazáku, jestli chceme zmrzlinu ještě více ztuhlou a až pak ji servírujeme v kornoutku s nasekanými opraženými oříšky.

MŇAM!

Copyright 2014VFB Media