O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Čokoládová bomba Nemesis

    Pondělí, 14. Září 2015
Na 13. září připadá mezinárodní den čokolády, a tak mi nedalo neoslavit ho včera s nějakou tou čokoládovou pochoutkou, vlastnoručně upečenou. Když jsem pátrala v minulosti, dozvěděla jsem se, že slovo čokoláda má původ v aztéckém výrazu xocolātl. První čokoládu objevili Mayové a Aztékové a vyráběli z ní třeba kakaové placky nebo nejrůznější kakaové nápoje. Do Evropy se později dostala díky Španělům a začala být populární hlavně ve Francii nebo Anglii. Ale v pevném stavu, jak ji známe dnes, se objevila až v 19. století. A od té doby je oblíbená i u nás..mimochodem každý Čech prý sní v průměru kolem šesti kila čokolády za rok. Ideálnější recept si nedokážu představit - čokoládová bomba zvaná Nemesis (pojmenovaná podle dcery bohyně Noci a boha Temna), kde je zasotupená hořká i mléčná čokoláda a na povrchu ještě nutellová ganache patří mezi nejčokoládovější dezert, co znám a pozor je bez mouky, ochutnejte! Sladké pondělí všem ♥

Recept

Ingredience:


Korpus
100 g kvalitní hořké čokolády
75 g másla + na vymazání
150 g krupicového cukru
3 vajíčka

Ganache
100 g kvalitní mléčné čokolády
150 g nutelly
150 ml smetany na šlehání

Pomůcky:

dortová forma 18 cm, stěrka


Postup

Troubu si předehřejeme na 175 stupňů. Ve vodní lázni rozpustíme hořkou čokoládu a máslo.

Rozmícháme dohladka a odstavíme z plotny. Vmícháme cukr. V misce prošleháme vajíčka a opatrně je zašleháme do směsi.

Těsto nalijeme do máslem vymazané formy a pečeme asi 25 minut. Korpus necháme vychladnout, přendáme do lednice a necháme nejlépe přes noc uležet.

Na polevu přidáme do misky kousky nalámané čokolády a nutellu. Do kastrůlku nalijeme smetanu a zahřejeme. Vařící smetanu pak přelijeme přes čokoládovou směs a stěrkou promícháme dohladka.

Ganache necháme ztuhnout v lednici a nakonec ji natřeme na vychladlý korpus. HAPPY CHOCOLATE DAY!


Copyright 2014VFB Media