O mně

    Pod jménem Jeanne si můžete představit Češku s trochou francouzské krve kolem třiceti let, kterou kromě tisíce jiných věcí baví experimentovat v kuchyni.     ...více

Čtyřpatrový čokoládový dort

    Sobota, 4. Červenec 2015
Patrový dort, to je vždycky spousta práce a stresu na začátku, ale pak mám stejně vždycky hroznou radost, když se povede dokončit, žádné patro nespadne, poleva se nerozteče a hlavně, když všem chutná. O víkendu jsem zaimprovizovala a z oblíbených korpusů, náplní a polev jsem poskládala dvoubarevný dort - čokoládovovanilkový s čerstvými malinami a spoustou tmavé čokolády kolem dokola. Jen se po něm dřív zaprášilo, než jsem ho stihla nakrojit a vyfotit vnitřek, poslední kousek zachytil alespoň Photo Booth.. K narozeninám je jako stvořený, navíc je to ještě ta lepší varianta, kterou lze převézt a alespoň chvíli uchovat bez ledničky v letních vedrech. HAPPY BIRTHDAY and MAKE A WISH ;-)

Recept

Ingredience:


Čokoládový korpus
těsto na 2 korpusy

270 g hladké mouky
410 g krupicového cukru
90 g kakaa
2 lžičky jedlé sody
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička soli
210 ml podmáslí
200 ml espressa nebo silné horké kávy
110 ml rostlinného oleje
3 vajíčka, pokojové teploty
1 lžíce čistého vanilkového extraktu

Vanilkový korpus
těsto na 2 korpusy

100 g másla, pokojové teploty
360 g krupicového cukru
300 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
240 ml mléka
2 lžičky vanilkového extraktu
bílky ze 2 velkých vajec

Malinová náplň

7 velkých bílků
375 g krupicového cukru
500 g másla, studeného, nakrájeného na kostky
3 lžičky vanilkového extraktu
dvě hrsti čerstvých malin
špetka soli

Čokoládová poleva

300 g másla, pokojové teploty
300 g moučkového cukru
40 g kakaa
200 g kvalitní tmavé čokolády 70%, nasekané
100 ml smetany na šlehání
semínka z 1 vanilkového lusku

Pomůcky:

min. 2 dortové formy o průměru 20 cm, cukrářská stěrka, cukrářská paleta, pečicí papír, robot, točna nebo dortový stojan, podložka pod dort (karton nebo tác), (kuchyňský teploměr)


Postup

Čokoládové těsto
Předehřejeme si troubu na 180° C. Dvě formy vymažeme máslem, dno vyložíme pečicím papírem, stěny vysypeme kakaem. Přebytek vyklepeme. Do mísy od robotu přesejeme veškeré suché ingredience. Pak přidáme ostatní zbylé ingredience a mixujeme nejprve na nejnižší rychlost, než se suroviny spojí, pak ještě asi 2 minuty na střední rychlost. Použijeme stěrku na odstranění zbylého těsta ze dna a stěn a znovu promixujeme. Tekutou čokoládovou směs nalijeme do dvou připravených forem.

Případně ještě použijeme kuchyňskou váhu, abychom se ujistili, že formy s těstem váží stejně a dosáhli tak stejně velkých korpusů. Obě formy dáme jednu po druhé trouby a pečeme asi 20 minut, formu můžeme otočit, abychom docílili rovnoměrného propečení. Korpus je hotový, když se na špejli uchytí několik drobečků, max. po 35 minutách pečení, jinak bude těsto vysušené. Korpusy necháme vychladnout na mřížce asi 20 minut, poté je opatrně vyndáme z formy a necháme kompletně vychladnout.

Vanilkové těsto
Troubu předehřejeme na 175° C. Dvě dortové formy vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou. Nejprve si v robotu spojíme máslo s cukrem. Až směs zesvětlá a bude drobivá, přidáme prosátou mouku s práškem do pečiva a solí a pak ještě po částech mléko.

Opatrně šleháme do spojení. Na závěr přidáme vanilkový extrakt a vaječné bílky a šleháme dohladka. Vzniklé těsto rozdělíme mezi dvě dortové formy a pečeme asi 25 minut nebo dokud nevyjde špejle z těsta ven čistá. 15 minut necháme korpusy chladnout na mřížce, pak odstraníme z formy.

Malinová náplň
Maliny dáme do mixéru a rozmixujeme na hladké pyré. Dáme stranou. Misku od robotu vytřeme papírovým ručníkem pokapaným citrónovou šťávou, abychom odstranili všechny stopy mastnoty. Přidáme bílky s cukrem a nad vodní lázní mírně vaříme, nepřetržitě jemně šleháme, dokud nedosáhne teplota na 70° C (pokud nemáme teploměr, poznáme to tak, že cukr je rozpuštěný a bílky horké).

Mísu vrátíme do robotu a šleháme, až jsou bílky husté, lesklé a spodek mísy je na dotek neutrální, to zabere asi 10-15 minut. Mísa nesmí být horká, jinak nemůžeme přidat máslo. Vyměníme šlehací násadu za plochý drtič a přidáme kostky másla, jednu podruhé. Dokud se nespojí, šleháme na nízkou rychlost, až dosáhneme jemné a hladké textury. Je-li směs hodně řídká, dáme ji na 15 minut vychladit a opět mixujeme, dokud se nespojí. Přidáme vanilkový extrakt a sůl, opět mixujeme na nízkou rychlost, až je vše správně propojené. Přidáme ovocné pyré a promícháme.

Čokoládová poleva
Ve vodní lázni si rozpustíme tmavou čokoládu. Pak ji dáme vychladnout na pokojovou teplotu. Máslo prošleháme s cukrem do nadýchané konzistence. Přidáme kakao a opět spojíme.

Nakonec přimícháme rozpuštěnou čokoládu, šleháme minutu a dochutíme ještě vanilkou promíchanou ve smetaně. Prošleháme do hladké konzistence. Hotovou polevu můžeme dát na chvíli vychladit do lednice.

Kompletace
První korpus (můžeme začít tmavým) přendáme na stojan nebo točnu a pokryjeme pomocí palety částí malinové náplně. Pokud si chceme být jistí stejnoměrným množstvím náplně na všech patrech, použijeme kuchyňskou váhu nebo odměrku.

Dál pokračujeme světlým korpusem, tmavým a opět světlým. Potom pokryjeme náplní povrch dortu a zvenku kolem dokola, dáme vychladit do lednice.

Pokud není dort až tak stabilní, zapícháme do něj několik špejlí, které pak před zdobením vyndáme. Na závěr dort potřeme a ozdobíme čokoládovou polevou. Pokud bude hodně vychlazená z lednice, necháme ji chvíli odpočinout, případně ještě znovu prošleháme.

Dort dáme opět chladit do ledničky, před podáváním ho necháme chvíli povolit. HAPPY BIRTHDAY!

Copyright 2014VFB Media